Semiluna Roșie palestiniană a raportat joi un „atac violent” al tancurilor israeliene care „asediază” spitalul Ahli Arab din Gaza, în timp ce armata israeliană își întărește de câteva zile controlul asupra orașului și în special asupra spitalelor sale, potrivit AFP.

Mai mulți palestinieni strămutați găsiseră refugiu la spitalul al Ahli, care a fost lovit de o rachetăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Semiluna Roșie”, care administrează spitalul, a adăugat: „Echipele de urgență nu se pot deplasa și, prin urmare, nu pot ajunge la răniți”.

„Ahli nu mai poate efectua operații chirurgicale și a devenit un simplu post de prim-ajutor”, a scris chirurgul Ghassan Abu Sitta pe X, fostul Twitter. „Sute de răniți sunt acum în spital fără a putea fi operați. Ei vor muri din cauza rănilor lor”.

Acest chirurg britanico-palestinian, care a operat el însuși joi la Ahli Arab, afirmase cu câteva ore mai devreme că numai pacienții în pericol de moarte erau admiși într-una dintre cele două săli de operație.

Dintre cele 24 de spitale din nordul Fâșiei Gaza, Ahli Arab este singurul „în prezent operațional și care admite pacienți”, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), care precizează că alte cinci spitale funcționează în mod foarte „limitat”, fără a putea admite noi pacienți.

„Optsprezece spitale au fost închise și evacuate de la începutul ostilităților, dintre care trei - al-Nasr, al-Rantissi și al-Quds - în ultimele trei zile”, a declarat Ocha.

La 17 octombrie, o explozie a avut loc în parcarea spitalului Ahli Arab, provocând moartea a zeci de persoane. Armata israeliană și Hamas au negat responsabilitatea pentru această explozie, care a provocat condamnări și proteste internaționale.

Tot joi, Ministerul Sănătății din Hamas a afirmat că armata israeliană a lovit mai multe secții ale spitalului al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza.

Armata israeliană a anunțat că „cercetează fiecare etaj, clădire după clădire” din al-Shifa.

Toate spitalele din teritoriile palestiniene adăpostesc mii de persoane strămutate care au crezut că se adăpostesc acolo de bombardamentele israeliene neîncetate, întrucât ar trebui să fie protejate de dreptul umanitar internațional.

Armata israeliană susține că Hamas, care este clasificat drept „terorist” de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, folosește aceste așezări ca baze și îi folosește pe pacienți ca „scuturi umane”.

Ministerul palestinian al sănătății avertizează că 26 din cele 35 de spitale din Gaza nu mai sunt operaționale, celelalte nouă fiind doar „parțial funcționale”, conform BBC.

Avertismentul - transmis în cea de a doua zi a descinderilor Armatei israeliene în spitalul Al-Shifa - nu este primul de acest gen. Ieri, oficialii Hamas din Gaza susținând în mai multe rânduri că 25 de spitale nu mai sunt funcționale.

Și Organizația Mondială a Sănătății a transmis vinerea trecută că două treimi din spitalele din Fâșia Gaza „nu funcționează deloc”.