Curtea Supremă a Regatului Unit a hotărât miercuri că schema guvernului britanic de a expulza solicitanții de azil în Rwanda este nelegal, o lovitură masivă pentru premierul Rishi Sunak și promisiunea sa de a opri imigrația ilegală în țară, relatează Reuters.

Premierul Rishi Sunak (centru) la o sedinta a guvernului sauFoto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

Curtea a respins cu unanimitate de voturi apelul formulat de guvernul britanic împotriva unei decizii anterioare care a stabilit că migranții care au intrat ilegal în Marea Britanie nu pot fi expulzați în Rwanda deoarece aceasta nu poate fi considerată o țară sigură pentru ei.

Această decizie a fost pronunțată de Curtea de Apel de la Londra la sfârșitul lunii iunie, după ce Înalta Curte din capitala britanică blocase planul guvernului încă din luna decembrie a anului trecut. Decizia Curții Supreme este însă acum definitivă, ea fiind cea mai înaltă instanță a țării.

Președintele instanței, judecătorul Robert Reed, a declarat că toți cei 5 magistrați care au judecat cazul au fost de acord că există „temeiuri substanțiale pentru a crede că solicitanții de azil trimiși în Rwanda ar fi într-un risc real de returnare”, o referință la faptul că autoritățile rwandeze i-ar putea trimite înapoi în țările lor de origine.

Instanța a părut însă să lase portița deschisă pentru adoptarea unui plan alternativ, judecătorul Reed afirmând că „schimbările necesare pentru eliminarea riscului de returnare ar putea fi prezentate în viitor, dar ele nu au fost arătate acum”.

Justiția britanică îl contrazice direct pe fostul premier Boris Johnson

Planul de a-i trimite pe migranții ilegali în Rwanda a fost anunțat în luna aprilie a anului trecut de către premierul de atunci Boris Johnson, îngrijorările cu privire la imigrație fiind un factor important în votul pentru Brexit din 2016, conservatorii britanici promițând atunci că vor „relua controlul” asupra granițelor țării.

„Trebuie să ne asigurăm că singura cale către azil în Marea Britanie este una sigură și legală”, a spus Johnson într-un discurs susținut pe 14 apriie 2022 în provincia Kent din sud-estul Angliei, locul unde mii de migranți ajung în Marea Britanie după ce traversează Canalul Mânecii cu ajutorul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni.

„Cei care încearcă să treacă de coadă sau să abuzeze de sistemele noastre nu vor găsi o cale automată pentru a se stabili în țara noastră, ci mai degrabă vor fi mutați rapid și uman într-o țară terță sigură sau în țara lor de origine”, a promis el atunci.

Johnson a declarat de asemenea că „Rwanda va avea capacitatea de a reloca zeci de mii de oameni în anii următori”, însă comentariul său privind faptul că țara africană ar fi una „sigură” a atras ample critici încă de atunci, atât din partea opoziției laburiste, cât și a organizațiilor umanitare.

Planul a fost însă preluat de către cabinetele lui Liz Truss și apoi cel al lui Rishi Sunak, după ce Johnson și-a dat demisia din funcția de premier și lider al Partidului Conservator în iulie 2022.

Migranții, o problemă majoră pentru conservatorii britanici după Brexit

Sondajele de opinie arată acum că Partidul Conservator din Marea Britanie se confruntă cu o lipsă a popularității nemaivăzută de decenii după o serie de scandaluri legate de repercusiunile economice ale Brexit, gestionarea pandemiei de COVID-19 în timpul lui Johnson și criza istorică a costului de trai.

Însă migrația ilegală rămâne una dintre cele mai spinoase probleme pentru conservatorii britanici în condițiile în care aceștia au promis că vor pune capăt intrărilor clandestine în țară după Brexit. În pofida promisiunilor, Marea Britanie s-a confruntat în ultimii 2 ani cu noi numere record ale migranților sosiți pe țărmurile sale.

Unele sondaje de opinie îi plasează acum pe conservatori cu 20 de puncte procentuale în spatele laburiștilor în condițiile în care Partidul Conservator se află la putere la Londra din 2010, din timpul guvernului fostului premier David Cameron.

Cameron, un opozant al Brexit care a cedat însă presiunilor din propriul partid privind organizarea unui referendum, și-a dat demisia imediat după ce britanicii au votat în favoarea părăsirii UE.

El a revenit în guvern luni ca ministru de externe într-o mutare-șoc pe care analiștii politici o pun pe seama faptului că premierul Rishi Sunak vrea să tragă partidul într-o direcție mai moderată înaintea alegerilor parlamentare care ar putea duce la una dintre cele mai usturătoare înfrângeri din istoria modernă a formațiunii politice.

Marea Britanie va organiza alegeri parlamentare la sfârșitul anului viitor sau la începutul lui 2025.