Premierul britanic Boris Johnson, confruntat cu o „revoltă" în cadrul guvernului său și al Partidului Conservator, și-a anunțat joi demisia. Decizia sa vine după o avalanșă de plecări din cabinetul său și cereri tot mai numeroase de demisie ce au început marți seară.

Boris Johnson Foto: Tejas Sandhu/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un scurt discurs, Johnson a susținut că este clară voința Partidului Conservator „să existe un nou lider și, prin urmare, un nou prim-ministru”.

În politică, nimeni nu e indispensabil, a comentat el, adăugând că își va exercita funcția de premier până la alegerea succesorului său.

„Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a spus el.

Johnson a comentat că e trist că renunță la „cea mai bună slujbă din lume”.

El a precizat a așteptat atât de mult până să ia decizia, deoarece a vrut să își îndeplinească mandatul dat de alegători , având datoria și obligația să facă ceea ce a promis.

Cele mai importante informații despre ce se întâmplă cu guvernul britanic, LIVETEXT:

00:32 Downing Street: Boris Johnson îi va lăsa viitorului premier „deciziile bugetare majore”

22:50 Volodimir Zelenski a primit de la Londra asigurări că demisia lui Boris Johnson nu va afecta sprijinul britanic pentru Ucraina

16:33Oficialii ruși sancționați de guvernul lui Boris Johnson jubilează: „Clovnul prost pleacă!”

15:44Președinția Ucrainei i-a mulțumit lui Boris Johnson pentru susținerea „în momentele cele mai dificile” după invazia rușilor. „Mulțumesc Boris Johnson pentru că ai înțeles amenințarea monstrului rusesc și ai fost mereu în avangarda susținerii Ucrainei”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier prezidențial.

15:05Ministrul britanic de externe, Lizz Truss, a declarat joi că Boris Johnson a luat decizia corectă, potrivit BBC.

„Guvernul condus de Boris a avut multe realizări - Brexitul, vaccinurile anti-COVID și susținerea Ucrainei. Avem nevoie de calm și unitate acum și de a continua să guvernăm în timp ce se găsește un nou lider”, a scris joi Lizz Truss pe Twitter.

14:45Johnson a spus că își va exercita funcția de premier până când va fi ales noul lider al conservatorilor, precizând că procesul va începe imediat. „Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a spus el.

14:36 Johnson amintește spune că a fost ales cu cea mai mare majoritate din 1987 încoace și cu cele mai multe voturi din 1979. Premierul a declarat că este mândru de ce a făcut în fruntea guvernului, amintind despre trecerea țării prin pandemie.

14:30Boris Johnson a venit la declarații foarte degajat și jovial. El a spus că voința partidului este să aibă un nou lider și un nou premier. În politică, nimeni nu e indispensabil, a comentat Johnson.

14:19Boris Johnson va face o declarație în fața Downing Street la ora 14:30, ora României, confirmându-și demisia din funcția de lider al Partidului Conservator, potrivit BBC.

13:31 Potrivit lui Chris Mason, editor Politic BBC, Boris Johnson a numit un nou cabinet de miniștri. Johnson urmează să demisioneze astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator, dar speră să rămână prim-ministru până în toamnă.

De asemenea, o sursă din Downing Street a declarat pentru PA: „Primul ministru va face în scurt timp noi numiri în echipa sa ministerială".

13:15Fostul consilier al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, care cere demisia premierului de cel puțin un an, spune că Johnson ar trebui să fie forțat să plece imediat din Downing Street, scrie The Guardian.

12:52Cine i-ar putea lua locul lui Boris Johnson

12:42 Ironii online la adresa încăpățânării cu care Johnson a încercat să țină de funcție, fiind postat pe Twitter un clip mai vechi în care acesta a participat la un concurs de tras funia și a pierdut:

12:29Care este procedura de alegere a următorului premier britanic și cât timp va dura totul

12:07 Johnson a vorbit cu regina Elisabeta în semn de curtoazie înaintea anunțului privind intenția sa de a demisiona, a dezvăluit jurnalista Anushka Asthana de la ITV.

12:04 Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din opoziție din Marea Britanie, a declarat joi că vestea demisiei așteptate a premierului Boris Johnson este „bună pentru țară".

„Nu avem nevoie să schimbăm conservatorii de la vârf - avem nevoie de o schimbare adevărată de guvern. Avem nevoie de un nou început pentru Marea Britanie", a adăugat Starmer.

11:44Acțiunile din Marea Britanie au crescut, indicele FTSE 250, axat pe piața internă, atingând un maxim al ședinței, după ce presa a relatat că Johnson își va anunța joi demisia. De asemenea, indicele FTSE 100 a câștigat 1,2%, iar lira sterlină s-a apreciat cu 0,5% în urma informațiilor din presă.

11:30Boris Johnson va demisiona, potrivit BBC. Premierul britanic va adresa un mesaj britanicilor în cursul zilei de joi, potrivit Downing Street, citat de AFP. Johnson va demisiona din fruntea Partidului Conservator, dar ar putea rămâne premier până la toamnă perioadă în care va fi ale un nou lider al partidului.

10:48Valul de demisii a continuat joi dimineață, cu ministrul pentru securitate Damian Hinds, ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, ministrul educației, Michelle Donelan și secretarii de stat pentru cultură, Chris Philp, pentru pensii, Guy Opperman și trezorerie, Helen Whately. În plus, noul ministru de finanțe, Nadhim Zahawi i-a spus lui Johnson să demisioneze, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat, afirmând că criza în care se află guvernul nu va face decât să se agraveze.

„Johnson se luptă pentru supraviețuire", a titrat joi dimineață The Times, rezumând sentimentul presei britanice după ceea ce The Daily Telegraph a descris drept o „revoltă" în cadrul guvernului, care a dus la plecarea a câteva zeci de miniștri și consilieri în două zile.

Demisiile au început marți seară, când, fără avertisment, ministrul Sănătății, Sajid Javid, și ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, au plecat, urmați de alți membri de rang inferior ai guvernului.

Numărul demisiilor din cabinet a ajuns la circa 50

Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproximativ 50. Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.

Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri de rang înalt i-au cerut să demisioneze, deoarece situația a devenit nesustenabilă. Printre numele invocate se numără ministrul de interne Priti Patel și Nadhim Zahawi, la mai puțin de 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de ministru de finanțe.

Atât miniștrilor, cât și parlamentarilor, Boris Johnson le-a răspuns că vrea să rămână pentru a se concentra asupra „problemelor extrem de importante" cu care se confruntă țara.

„Vom continua guvernarea acestei țări", a dat asigurări premierul în cursul după-amiezii șefilor comisiilor parlamentare, la câteva momente după ce a spus că are o „săptămână minunată".

Premierul vrea să „meargă mai departe”

El a spus că nu ar fi „responsabil" să părăsească funcția în contextul actual de criză a puterii de cumpărare și de război în Ucraina.

Anterior, în timpul sesiunii săptămânale de întrebări în fața deputaților, punctată de râsete și batjocuri, el afirmase că „mandatul colosal" care i-a fost acordat de alegători în 2019 îi conferă dreptul de a „merge mai departe".

Liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, a denunțat „spectacolul jalnic" de la finalul guvernării sale, în timp ce liderul naționalist scoțian SNP, Ian Blackford, a cerut alegeri anticipate. O idee pe care Boris Johnson a respins-o din start.

„Bye Boris”

Miniștrii demisionari au avut cuvinte dure la adresa șefului guvernului, punând la îndoială onestitatea acestuia. Sajid Javid le-a explicat parlamentarilor de ce pleacă, convins că Boris Johnson nu se va schimba: „Ajunge", a spus el, înainte ca unii parlamentari să preia un „Bye Boris” batjocoritor al unuia dintre ei.

Demisia lui Javid și cea a colegului său de la Finanțe au fost anunțate marți seară, după ce Boris Johnson tocmai își ceruse scuze în urma unui nou scandal. Al a recunoscut că a făcut o „greșeală" atunci când l-a numit pe Chris Pincher în guvernul său, în februarie, în funcția de șef adjunct al șefului de grup însărcinat cu disciplina parlamentarilor conservatori.

Pincher a demisionat săptămâna trecută după ce a fost acuzat că a atins doi bărbați. După ce a susținut contrariul, Downing Street a recunoscut marți că premierul a fost la curent cu acuzațiile anterioare la adresa lui Pincher încă din 2019, dar că le-a „uitat".

Aproape trei sferturi dintre britanici îl vor plecat din funcție

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes publicat miercuri, 72% dintre britanici consideră că premierul ar trebui să demisioneze.

Deja considerabil slăbit de scandalul petrecerilor ilegale organizate în Downing Street în timpul pandemiei Covid-19, Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere din partea propriei sale tabere în urmă cu câteva săptămâni.

Dar, potrivit presei britanice, în culise, tabăra anti-Johnson manevrează pentru a permite un nou vot rapid, prin modificarea regulii actuale care îl protejează pe șeful guvernului pentru încă 11 luni.

Luni va avea loc alegerea consiliului executiv al puternicului "Comitet 1922", care este responsabil pentru a decide în această chestiune.