Premierul britanic Boris Johnson își va anunța joi demisia, a declarat o sursă guvernamentală, după ce a pierdut sprijinul miniștrilor săi și al parlamentarilor din partidului său conservator, care au spus că nu mai este apt să guverneze, potrivit Reuters.

Reședința prim-ministrului Regatului UnitFoto: Dreamstime.com

Boris Johnson ar urma să demisioneze joi din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, punând astfel capăt unui mandat turbulent de doi ani și jumătate și declanșând căutarea unui nou lider.

Agenția de presă Reuters a făcut o listă cu cei care ar putea fi în cărți pentru a-l înlocui pe Boris Johnson.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, este favorit în rândul membrilor Partidului Conservator pentru a fi următorul lider al formațiunii, arată rezultatele unui sondaj YouGov realizat joi, în condițiile în care se așteaptă ca premierul Boris Johnson să demisioneze.

Ben Wallace

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a ajuns în ultimele luni să fie cel mai popular membru al guvernului în rândul membrilor Partidului Conservator, potrivit Conservative Home, datorită modului în care a gestionat criza din Ucraina.

Fost militar, el a fost menționat în presă în 1992 pentru un incident în care patrula pe care o comanda a capturat o unitate de gherilă a Armatei Republicane Irlandeze suspectată că ar fi încercat să comită un atac cu bombă asupra trupelor britanice.

Și-a început cariera politică în calitate de membru al adunării descentralizate a Scoției în mai 1999, înainte de a fi ales pentru prima dată în parlamentul de la Westminster în 2005.

A fost ministru al securității din 2016 până la preluarea portofoliului actual, trei ani mai târziu, câștigând aprecierea pentru că departamentul său a evacuat anul trecut cetățeni britanici și aliați din Afganistan și pentru trimiterea de arme la Kiev.

Liz Truss

Şefa diplomaţiei britanice se află constant în topul încrederii dintre membrii Partidului Conservator. Truss şi-a cultivat cu grijă imaginea publică, anul trecut fotografiindu-se într-un tanc, ceea ce a evocat o imagine similară, din 1986, cu prima femeie în funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher.

Politiciana în vârstă de 46 de ani a fost ministru al comerţului internaţional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson, iar în 2021 a fost numită negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Ea şi-a exprimat luni sprijinul 100% pentru Johnson şi şi-a încurajat colegii să îl sprijine pe premier.

Jeremy Hunt

Fost ministru de externe, Hunt (55 de ani) s-a plasat pe poziţia secundă la competiţia internă din 2019 a Partidului Conservator, după Boris Johnson.

El ar oferi un stil de leadership mai serios şi mai puţin controversat, după mandatul turbulent al lui Johnson.

În ultimii doi ani, el şi-a folosit experienţa de fost ministru al sănătăţii pentru a prezida comisia pentru sănătate a Camerei Comunelor.

Anterior în acest an, el a spus că ambiţia sa de a deveni prim-ministru încă „nu s-a şters complet''.

Rishi Sunak

Rishi Sunak, care a demisionat marți din funcția de ministru de finanțe afirmând că publicul britanic „se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corespunzător, competent și serios", a fost până anul trecut favorit pentru a-i succeda lui Johnson.

EL a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari).

Totuşi, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus.

Dezvăluirile despre statutul fiscal al soției sale bogate care nu este domiciliată în străinătate și amenda pe care a primit-o, împreună cu Johnson, pentru încălcarea normelor de blocare COVID i-au afectat imaginea.

Rishi Sunak a declarat luni că îl susţine pe premierul Boris Johnson.

Nadhim Zahawi

În prezent ministru al educaţiei, Nadhim Zahawi s-a remarcat în timpul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Regatul Unit reuşind să înregistreze una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume.

Povestea personală a lui Zahawi, fost refugiat irakian ajuns în Marea Britanie când era copil, îl deosebeşte de ceilalţi politicieni conservatori cu şanse la şefia partidului.

Este unul dintre co-fondatorii YouGov, companie specializată în studii sociale, înainte de a intra în parlament în 2010. Săptămâna trecută, el a declarat că ar fi un „privilegiu'' dacă ar deveni prim-ministru.

Penny Mordaunt

Fost ministru al apărării şi susţinătoare ferventă a Brexit-ului, Penny Mordaunt a fost destituită de Boris Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea îl sprijinise pe Jeremy Hunt la competiţia internă din 2019 din Partidul Conservator.

Ea a calificat drept „ruşinoase'' petrecerile organizate în plin lockdown în Downing Street, iar luna trecută a declarat că alegătorii britanici doresc să vadă „profesionalism şi competenţă'' din partea guvernului.

Sajid Javid

Sajid Javid a fost primul ministru al cabinetului care a demisionat în semn de protest față de acuzațiile potrivit cărora Johnson a indus în eroare publicul cu privire la ceea ce știa despre acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva unui deputat conservator.

Fost bancher și un campion al piețelor libere, Javid a ocupat mai multe funcții în cabinet, cel mai recent fiind ministru al sănătății. El a demisionat din funcția de ministru de finanțe a lui Johnson în 2020.

Fiu al unor părinți imigranți musulmani pakistanezi, este un admirator al lui Thatcher și a terminat pe locul al patrulea în competiția pentru conducerea din 2019 pentru a o înlocui pe fostul prim-ministru Theresa May.

Tom Tugendhat

Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului și fost militar care a luptat în Irak și Afganistan, a indicat deja că va candida în orice competiție pentru conducere.

El a fost un critic obișnuit al lui Johnson și ar oferi partidului său o ruptură curată cu guvernele anterioare.

Cu toate acestea, el este relativ puțin testat, deoarece nu a făcut niciodată parte din cabinet.

Suella Braverman

Suella Braverman, procurorul general care susține Brexit, a spus că va candida la conducere.

Ea a fost aspru criticată de avocați în timpul mandatului său, după ce guvernul a încercat să încalce legislația internațională cu privire la normele comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Sursă foto: DreamsTime.com