Boris Johnson ar urma să demisioneze joi din funcția de prim-ministru, declanșând procedura de alegere a unui nou lider al guvernului Regatului Unit, transmite Reuters.

Cine va fi noul locatar din Downing Street Nr. 10?Foto: DreamsTime

Johnson, confruntat cu o „revoltă" în cadrul guvernului și partidului conservator, va demisiona, potrivit presei britanice. El cedează după ce a încercat să se agațe de funcție după o avalanșă de plecări (peste 50) din cabinetul său și cereri tot mai numeroase de demisie ce au început marți seară.

Care este procedura de alegere a următorului premier britanic:

  • Candidații care se înscriu în cursă - și ar putea fi mulți - trebuie să fie nominalizați de alți doi parlamentari conservatori.
  • Parlamentarii conservatori organizează apoi mai multe runde de voturi pentru a reduce numărul candidaților. De fiecare dată li se cere să voteze pentru candidatul preferat într-un vot secret, iar persoana cu cele mai puține voturi este eliminată.
  • Această procedură se repetă până când rămân doar doi candidați. În trecut, voturile au avut loc în fiecare zi de marți și joi, însă parlamentul urmează să intre în vacanța de vară de șase săptămâni la 21 iulie, astfel încât procesul ar putea fi accelerat.
  • Ultimii doi candidați sunt apoi supuși unui vot prin corespondență al tuturor membrilor Partidului Conservator, iar câștigătorul este numit noul lider.
  • Liderul partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor este de facto prim-ministru. El sau ea nu este obligat(ă) să convoace alegeri anticipate, dar are puterea de a face acest lucru.

Cât timp va dura totul?

Durata competiției pentru ocuparea funcției de lider poate varia în funcție de numărul de candidați. Theresa May a devenit lider la mai puțin de trei săptămâni după ce David Cameron a demisionat în 2016 și toți ceilalți candidați au renunțat la mijlocul cursei.

Johnson l-a înfruntat pe fostul ministru al sănătății Jeremy Hunt în turul doi de scrutin al membrilor conservatori pentru a o înlocui pe May în 2019 și a preluat funcția la două luni după ce May și-a anunțat intenția de a demisiona.

Presa britanică a relatat că Johnson a convenit cu președintele Comitetului 1922, care va supraveghea scrutinul, că un nou lider ar trebui să fie instalat înainte de conferința anuală a partidului din octombrie.

(foto articol: © Piero Cruciatti | Dreamstime.com)