Joi a avut loc in Marea Britanie referendumul decisiv pentru soarta tarii, dar si pentru soarta UE: britanicii voteaza daca raman sau nu in UE. Pe buletinele de vot, cetatenii britanici trebuie sa raspunda la intrebarea: "Ar trebui ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana sau sa paraseasca UE?". Primul raspuns pentru care pot opta britanicii este "sa ramana in UE", iar cel de al doilea "sa paraseasca UE". Ultimul sondaj arata un avans de doua puncte (51% fata de 49%) al taberei IN.

Iata care au fost cele mai importante momente ale noptii de joi:

Ora 07.30 REMAIN - 14.584.000 voturi, LEAVE - 15.705.000 voturi, dupa numararea a peste 90% din voturi - ITV

Ora 07.20 Deocamdata, tacere in Downing Street, in asteptarea aparitiei premierului David Cameron. Este asteptat sa ajunga acolo la ora 08.00 GMT si sunt indicii ca ar putea face o declaratie de presa

Ora 07.10 Irlanda de Nord a votat pentru ramanerea in UE (55,7%) fata de 44,3% in favaoarea iesirii din blocul comunitar

Ora 07.05 REMAIN - 19 milioane 486 de mii voturi, LEAVE - 19 milioane 247 mii de voturi (Reuters)

Ora 06.50 Reuniune de urgenta a Parlamentului European. Presedintele Parlamentului European va tine o conferinta de presa la ora 08.00 GMT

Ora 06.30 Prezenta la vot a fost de 72%, cea mai mare rata de participare din anul 1992.

Ora 06.20 Locuitorii din Tara Galilor au votat sa paraseasca Uniunea Europeana, desi in Cardiff tabara care sustine ramanerea in UE a castigat.

Ora 06.05 51,7% din voturi sunt pentru Brexit, dupa numararea in 200 din cele 382 de centre de vot din Marea Britanie, arata cifre oficiale (AFP)

Ora 06:00 Tabara Leave isi mentine procentul de 51.2% din voturi (8.810.982 voturi)

Ora 05:50 Avansul taberei Leave creste (8.268.097 voturi) fata de IN (7.801.153 voturi)

  • Nigel Farage vede acum "zori noi peste Regat"

Ora 05:45 Scotia si Irlanda de Nord sunt pentru ramanerea in UE, dar votul nu este la nivelul estimarilor (Mark Devenport, BBC). Tara Galilor pare sa incline inspre Leave

Ora 05:30Tabara Brexit conduce cu 51.2% dupa numararea a 12 milioane de voturi. Lira sterlina se prabuseste si televiziunea ITV proiecteaza 75% sanse ca Marea Britanie sa paraseasca UE.

Ora 05:00Tabara Brexit si tabara pro-UE sunt practic la egalitate dupa numararea a 8 milioane de voturi. Avansul este foarte mic de partea Brexitului cu 50.3% din voturile numarate.

Ora 04:45 Casele de pariuri au schimbat directia vineri dimineata si dau ca pronostic iesirea din UE a Marii Britanii, dupa ce pana acum au mizat toate, fara ezitare, pe ramanerea in blocul comunitar, relateaza Reuters

Ora 04:00Rasturnare de situatie fata de inceputul noptii: tabara Brexit conduce cu 53% dupa numararea a 2 milioane de voturi. Participarea la vot este de 70%. Lira a scazut puternic.

Ora 03:30 La trei ore de la inchiderea urnelor, tabara Brexit are un avans de 25000 de voturi.

Ora 02:30Tabara Brexit castiga in Sunderland cu 61.3%, mai mult decat erau estimarile. Sunderland este considerata una dintre regiunile-indicator pentru rezultatul final.

Ora 02:00Newcastle anunta rezultatele: un avans usor al taberei pro-UE (65404 voturi) fata de tabara Brexit (63598), cu o participare de 68%. Rezultatul pro-UE este mai scazut decat era prognoza.

Ora 01:40Primele rezultate sunt anuntate: Gibraltarul a votat covarsitor pro-UE. Acest prim rezultat este insa cu totul irelevant pentru rezultatul final. Va trebui sa mai asteptam doua-trei ore pentru primele rezultate care sunt indicatori solizi. Leave: 823 (4%), IN 19322 (96%)

Ora 01:20 84 de deputati eurosceptici semneaza o scrisoare de sustinere a premierului David Cameron, potrivit AFP. "Noi, suporteri ai iesirii (din UE) si membri ai Partidului Conservator, va multumim ca i-ati dat poporului britanic posibilitatea de a-si alege destinul la 23 iunie 2016. Consideram ca, indiferent de decizia poporului britanic, aveti in acelasi timp mandatul si datoria de a continua sa conduceti natiunea", au scris semnatarii scrisorii, data publicitatii imediat dupa inchiderea birourilor de vot, la orele 22.00 (21.00 GMT).

Ora 01:10 Sky News: Proiectii indica un avans important al miscarii favorabile ramanerii Marii Britanii in UE,, potrivit Mediafax. Miscarea favorabila mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana are un avans semnificativ, conform proiectiilor realizate de postul Sky News, situatie confirmata de liderul ultranationalist Nigel Farage, favorabil parasirii Blocului comunitar.

Ora 01.00Primele rezultate partiale urmeaza sa apara in jurul orei 3-4 ora Romaniei. De urmarit in special rezultatele din regiunile Sunderland si Stockport care vor indica tendinta rezultatului final.

Ora 00.35Majoritatea expertilor britanici avertizeaza ca sondajul YouGov, care da tabara pro-UE castigatoare, trebuie tratat cu precautie.

Ora 00.20Estimarea participarii la vot, conform BBC, este de peste 80%.

Ora 21.27 Corespondenta de la Vlad Mixich, din Londra: A inceput lumea sa iasa de la lucru in Londra. In orele astea se joaca rezultatul. Daca majoritatea londonezilor se opresc in drum spre casa sau spre pub sa voteze, Brexitul pierde sigur. Domnul din imagine a iesit de la birou si nu doar ca a votat, dar s-a oprit si sa imparta stickere cu "I'm in". Vezi lumea prin metrou sau pe strada cu abtibildele astea lipite pe piept, cam unul la 5 trecatori, majoritatea sub 40 de ani.

Ora 18.52: Bursa din Londra a inchis pe o crestere puternica, joi. Indicele FTSE-100 a castigat 76,91 puncte, sau 1,23%, in raport cu inchiderea precedenta, pana la 6.338,1 puncte.

Ora 18.20: Angela Merkel spera ca britanicii sa voteze pentru ramanerea in UE si spune ca "cred ca discutiile (in Uniunea Europeana - n.red) trebuie sa continue in 28 de tari, daca va fi posibil, sau cu 27, dar speranta mea este ca vom ramane 28". (Reuters)

Ora 17.16: Biblioteca din Birstall, in apropierea careia deputata Jo Cox a fost impuscata mortal saptamana trecuta, este astazi sediul unei sectii de votare. Pe trotuarul din fata bibliotecii sunt in continuare sute de buchete de flori si un portret al lui Jo Cox.

Ora 16.12: Boris Johnson, fost primar al Londrei si liderul campaniei pro-Brexit, nu a votat inca, el participand la ceremonia de absolvire a fiicei sale, la Universitatea St. Andrews. Va ajunge el la timp la Londra pentru a vota? se intreaba cotidianul Guardian.

Ora 15.10: Estul si sud-estul Marii Britanii, zone de unde se asteapta un vot predominant "OUT", sunt lovite joi de furtuni puternice si inundatii, scrie The Telegraph.

Si Londra este afectata de furtuni. Sud-estul Londrei si Essex sunt sub avertizare imediat cod rosu de inundatii, iar specialistii se asteapta ca mai multe parti ale capitalei britanice sa ploua in cateva ore cat intr-o luna.

Mai multe zone din Anglia au fost inundate, departamentele de pompieri iregistrand peste 550 apeluri de urgenta. Pana la ora locala 10:00, acestia intervenisera in peste 400 de incidente, inclusiv case inundate si proprietati lovite de fulgere.

Sunt asteptate ploi si in Scotia.

Ora 14.51: Lira sterlina a crescut brusc, joi, fata de dolar si fata de euro, in timp ce britanicii voteaza in cadrul referendumului si se fac pariuri pe o victorie a teberei pro-mentinerea in UE. (AFP)

Ora 14.37: Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat joi ca tara sa, care nu este membru al Uniunii Europene, ar putea proceda dupa modelul Marii Britanii si si-ar putea intreba cetatenii daca doresc sau nu ca negocierile de aderare sa continue. (Guardian)

Ora 14:20: Sondajul Popullus, realizat online marti si miercuri pana la miezul nopti, indica o sustinere de 55% pentru ramanea in UE, fata de 45% pentru iesirea din UE.

Ora 13.43: Sondaj Ipsos MORI, inchieat miercuri, la ora 21:00 : Tabara pro-UE conduce cu 4 puncte in fata taberei Brexit

Ora 13.39: Corespondenta de la Vlad Mixich, din Londra: semn bun pentru campania IN - pezenta mare la vot in 3 sectii din centrul Londrei, unde sunt concentrati multi votanti pro-UE. Daca londonezii si scotienii ies in numar mare la vot, tabara pro-UE are mari sanse sa castige

Ora 12.55: Politia britanica se asteapta la o zi linistita si fara incidente pe parcursul votului la referendum, in ciuda unei campanii tensionate.

Ora 12.23: David Cameron si sotia sa, Samantha, au votat la o sectie din centrul Londrei. (Guardian).

Ora 11.07: Boris Johnson, principalul sustinator al Brexit, isi joaca astazi cariera politica. Intr-un ultim efort de a castiga voturi pentru iesirea din UE, ex-primarul Londrei spune intr-un interviu pentru The Telegraph ca votul e un "turning point" in istoria UK

Ora 10.30: Prima pagina antologica in Bild: Daca ramaneti in UE, va recunoastem golul controversat din finala CM Fotbal 1966 :)

Ora 9.20: David Cameron pledeaza pentru mentinerea Marii Britanii in UE. El s-a alaturat fostilor premieri Gordon Brown si John Major in campania pentru ramanerea tarii in UE si i-a indemnat pe britanici sa respinga "neadevarurile" sustinute de eurosceptici in campanie si sa puna "locurile de munca si economia pe primul plan". (Guardian)

Ora 9.00: S-au deschis sectiile de vot. Sa tinem pumnii pentru o decizie inteleapta

Ora 9.00: Sec. gen. NATO: Ramanerea Marii Britanii in UE e esentiala pentru combaterea terorismului (Guardian)

Buletin de vot la referendum

Buletin de vot la referendum

Foto: Captura BBC

8.58: Iata cum arata buletinul de vot:

Urnele se deschid la ora 6:00 GMT si se inchid la ora 21:00 GMT, iar primele rezultate sunt asteptate vineri, 24 iunie, intre orele 1:00 si 3:00, potrivit Reuters.

La referendum sunt asteptati sa se pronunte in total 46 de milioane de cetateni britanici care locuiesc in Marea Britanie si in tari din Comunitatea Natiunilor - state independente , dar si foste colonii britanice, precum si cetateni britanici care locuiesc in afara tarii.