Parlamentul polonez şi-a început luni prima sesiune de la alegerile parlamentare din octombrie în situația în care atât naționaliștii de la Partidul Lege și Justiție (PiS), cât și opoziția, revendică victoria şi vor să formeze un guvern, relatează AFP și Agerpres.

Prima zi de activitate a noului parlament polonezFoto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

Partidul de guvernământ PiS a câştigat cel mai mare număr de mandate în legislativ, dar fără suficienți aliați care să îi ofere posibilitatea de a forma o majoritate, lucru pe care a reuşit să-l facă, în schimb, opoziţia pro-europeană.

„Aceasta este o situaţie fără precedent în peste 30 de ani de istorie democratică a Poloniei”, a declarat pentru AFP Stanislaw Mocek, sociolog şi preşedinte al Universităţii Collegium Civitas din Varşovia, adăugând că „primele voturi programate pentru luni vor arăta echilibrul real al puterii în noul legislativ”.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) are 194 de locuri din 460, faţă de o majoritate declarată de 248 de parlamentari, membri din trei grupări pro-europene aliate: Coaliţia electorală a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk (centristă), A Treia Cale (creştin-democrată) şi Stânga.

Extrema dreaptă ultranaţionalistă, cu care PiS a guvernat până acum, a fost cel mai mare perdant al alegerilor, rămânând cu doar 18 parlamentari.

Conservatorii polonezi se joacă de-a formarea guvernului

Într-un discurs inaugural, preşedintele Andrzej Duda a declarat că este „pregătit” să coopereze cu noii deputaţi și a mulțumit PiS, partid din care a făcut parte, pentru „cei opt ani buni” la putere. În ciuda aritmeticii electorale, Duda a ales totuşi să încredinţeze sarcina formării unui guvern aliaţilor săi din partidul naționalist-conservator, oferindu-i această misiune prim-ministrul în exerciţiu Mateusz Morawiecki.

La prima reuniune a Parlamentului, Morawiecki şi guvernul său sunt aşteptaţi să demisioneze şi să înceapă formarea noului cabinet. Membrii nou aleşi vor trebui să dea primele voturi pentru a alege preşedinţia parlamentului, un prim test de forţă.

Aceştia ar putea, de asemenea, să voteze primele texte legislative, referitoare în special la statul de drept şi la avort.

PiS dă asigurări că va „face totul” pentru a-şi putea prezenta noul guvern în faţa preşedintelui în perioada constituţională de 14 zile şi apoi să se supună unui vot de încredere în termen de 14 zile. „Această misiune este văzută ca fiind sortită eşecului, grotescă”, afirmă însă Stanislaw Mocek.

Potrivit acestuia, este o chestiune de „tragere de timp” pentru a finaliza diverse proiecte în derulare, pentru a beneficia de finanţare suplimentară, pentru a numi reprezentanţi în funcţii importante cu titulari uneori irevocabili şi pentru a „asigura o aterizare lină”, precum şi „mijloace de subzistenţă în vremurile dificile” la care se aşteaptă partidul dacă intră în opoziţie.

Partidele pro-europene din Polonia vor să schimbe foaia în relația cu UE

„PiS ar putea alege soluţia de tip Benjamin Netanyahu sau Donald Trump: să aştepte” ca un nou guvern să cadă sau să piardă la viitoarele alegeri pentru a încerca o revenire la putere, a declarat analistul politic Jaroslaw Kuisz. „Şi, între timp, el va putea să pună beţe în roate cu fiecare ocazie” şi „să semene discordie între aliaţi”, a adăugat el.

Liderii celor trei partide pro-europene au semnat vineri un acord formal de coaliţie care va servi drept „foaie de parcurs” pentru alianţă dacă va ajunge la putere, cu Donald Tusk ca prim-ministru.

„Vrem cu adevărat ca polonezii (...) să poată vedea că de acum înainte suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru ţara noastră”, a spus Tusk.

Potrivit co-liderului stângii, Wlodzimierz Czarzasty, „cel mai important lucru acum este (...) să construim o Polonie tolerantă, deschisă, responsabilă, construită pe statul de drept. O Polonie cu un loc important în Uniunea Europeană”.

Documentul prezintă poziţia aliaţilor cu privire la probleme arzătoare, cum ar fi gestionarea economică şi de mediu a ţării, restabilirea bunelor relaţii cu UE, reconstrucţia mass-mediei publice, separarea bisericii de stat sau avortul. Dacă Morawiecki nu reuşeşte să formeze un guvern, opoziţia va prelua probabil puterea abia la jumătatea lunii decembrie.