Premierul polonez Mateusz Morawiecki va primi prima șansă la formarea unui guvern după ce partidul său naționalist Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile de luna trecută, a declarat președintele luni - o sarcină aparent imposibilă, deoarece îi lipsește majoritatea, relatează Reuters.

Mateusz MorawieckiFoto: DAMIAN BURZYKOWSKI / imago stock&people / Profimedia

O alianță a partidelor de opoziție pro-Uniunea Europeană a câștigat majoritatea la scrutinul din 15 octombrie, dar președintele Andrzej Duda a declarat înainte de alegeri că va oferi partidului cu cel mai mare număr de locuri prima șansă de a forma un guvern.

PiS, aflat la putere din 2015, s-a aflat pe prima poziție la alegerile din octombrie, dar și-a pierdut majoritatea. Întrucât toate celelalte partide au exclus formarea unei coaliții cu acesta, este puțin probabil ca partidul să poată guverna.

„După o analiză și consultări calme, am decis să încredințez misiunea de formare a guvernului prim-ministrului Mateusz Morawiecki”, a declarat Duda, un aliat al PiS, într-un discurs televizat.

Decizia lui Duda a fost salutată de purtătorul de cuvânt al PiS, Rafal Bochenek, care a numit-o „o confirmare a tradiției constituționale îndelungate a țării noastre” într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Dacă Morawiecki nu poate câștiga un vot de încredere în parlament, camera ar numi apoi un alt prim-ministru.

Acesta ar fi probabil fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, alegerea principalelor partide de opoziție pentru funcția de prim-ministru.

Tusk, fost președinte al Consiliului European, l-a îndemnat pe Duda să nu întârzie numirea lui în funcția de prim-ministru, spunând că o amânare i-ar putea afecta șansele de a debloca fondurile alocate Poloniei, care au fost înghețate de Bruxelles din cauza unei dispute privind reformele judiciare.

Tusk a spus că va deveni prim-ministru în cele din urmă, orice ar decide Duda.

Numirea eurofilului Tusk ar marca o schimbare uriașă pentru Polonia după opt ani de tensiuni cu Bruxelles-ul pe probleme de la migrație la drepturile LGBT.