UNESCO a înlăturat de pe site-ul său un document redactat cu peste 40 de ani în urmă care afirmă că aborigenii din Tasmania au dispărut, relatează The Guardian.

Aborigena australianaFoto: Rafael Ben-Ari / Avalon / Profimedia Images

Afirmația inexactă care spunea că „tasmanienii sunt acum o rasă dispărută de oameni” a fost făcută în cadrul procesului de nominalizare a sălbăticiei tasmaniene drept loc din patrimoniul mondial al UNESCO în 1982.

Referința a fost inclusă în documentul de evaluare tehnică a zonei de climă temperată din sălbăticia tasmaniană, care acum se întinde pe 20% din suprafața insulei aflate în sudul Australiei continentale.

Documentul a sugerat de asemenea și că lupul tasmanian, despre care se crede că a dispărut în 1936, ar mai fi de fapt în viață.

„Având (...) situri aborigene importante (tasmanienii sunt acum o rasă dispărută de oameni) și numeroase specii de plante și animale pe cale de dispariție (inclusiv, poate, lupul tasmanian), zona este unică și specială la nivel mondial”, afirma documentul în cauză.

Decizia de acum a UNESCO a venit după ce în luna mai ziarul The Australian a scris că UNESCO a refuzat să înlăture referința greșită. Agenția ONU a negat însă informația, afirmând că nu a fost interpelată în acest sens și că informația a fost înlăturată imediat după publicarea articolului din presa australiană.

„UNESCO este foarte dedicată recunoașterii și ascultării populațiilor indigene în vederea protejării siturilor din patrimoniul mondial”, a mai asigurat agenția internațională.