Papa Francisc a promis miercuri să continue să „agite lucrurile” în Biserica Catolică pe măsură ce continuă eforturile de reformare și schimbare care ar putea lăsa o amprentă de durată asupra bisericii pe care o conduce, relatează Reuters.

Papa Francisc la sosirea in PortugaliaFoto: Gregorio Borgia / AP / Profimedia

Francisc, care va rămâne timp de 5 zile în Portugalia, a aterizat la o bază militară din Lisabona pentru a participa la o întâlnire globală a tinerilor catolici cunoscută sub denumirea de Ziua Mondială a Tineretului, aceasta fiind organizată la fiecare 2-3 ani într-un oraș diferit.

Vizita suveranului pontif în Portugalia are loc în contextul în care țara a fost zguduită recent de un scandal uriaș legat de abuzurile sexuale comise de clerul catolic și a criticilor tot mai vocale legate de costurile organizării vizitei sale, aceasta fiind plătită din bani publici.

Vorbind cu reporterii care l-au însoțit în zborul ce a decolat de la Roma, Francisc și-a amintit de primul discurs pe care l-a ținut la acest eveniment dedicat tinerilor catolici, când i-a îndemnat pe aceștia să nu devină delăsători în cadrul bisericii și să își facă vocea auzită pentru a obține schimbări.

„Vom continua să agităm lucrurile”, a spus el acum.

Francisc, un papă reformist

Papa Francisc a demarat numeroase reforme în sânul Bisericii Catolice după alegerea sa în funcția de lider al acesteia în 2013, un lucru care a atras de mai multe ori nemulțumirea sau chiar furia conservatorilor din cadrul bisericii.

Cel mai recent, Vatican a publicat în luna iunie un document care propune pentru prima oară în mod oficial ca episcopii catolici să discute despre oportunitatea renunțării la celibat pentru unele categorii de preoți, dar și alte măsuri considerate progresiste.

Printre altele, documentul recomandă episcopilor Bisericii Catolice să se gândească la modurile în care femeilor le pot fi acordate mai multe funcții de decizie în sânul bisericii și dacă acestora ar trebui să li se permită să devină diaconi.

O altă întrebare avansată pentru reflecție episcopilor catolici vizează persoanele LGBT și pe cele divorțate. „Cum putem crea spații pentru cei care se simt răniți de Biserică și evitați de comunitate, pentru ca ei să se simtă recunoscuți, primiți, liberi să pună întrebări și nu judecați? (...) Ce pași concreți sunt necesari pentru a-i primi pe cei care se simt excluși din Biserică din cauza statutului lor sau al sexualității (de exemplu, divorțații recăsătoriți, persoanele în căsătorii poligame, persoanele LGBTQ+, etc.?”, notează aceasta.

Critici legate de vizita suveranului pontif în Portugalia

Vizita papei în Portugalia, o țară cu o populație alcătuită în procent de 80% de catolici, vine la mai puțin de 6 luni după publicarea unui raport guvernamental care a afirmat că cel puțin 4.815 de minori au fost abuzați de cler, cu precădere preoți, de-a lungul a 7 decenii.

În pofida acestui scandal care a început anul trecut după ce justiția portugheză a deschis mai multe anchete penale privind posibile abuzuri în sânul Bisericii Catolice, în Lisabona au fost instalate scene uriașe, ecrane și postere cu suveranul pontif, vizita sa fiind intens anticipată.

Unii portughezi au criticat însă costurile pentru organizarea festivităților, Portugalia fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest și milioane de portughezi confruntându-se în prezent cu o criză acută a nivelului de trai din cauza salariilor mici, inflației și a unei crize privind spațiile locative.

Prima oprire a lui Francisc în Portugalia după aterizarea la Lisabona va fi la Palatul Prezidențial Belem, unde președintele Marcelo Rebelo de Sousa a organizat o ceremonie pentru întâmpinarea sa.

Papa Francisc va vizita de asemenea Fatina, orașul aflat la nord de Lisabona unde Biserica Catolică crede că Fecioara Maria s-a arătat unor copii de păstori în 1917.