Rusia și-a pus flota din Pacific în alertă ridicată ca parte a unei inspecții surpriză menită să îi consolideze capabilitățile de apărare, a declarat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, citat de Reuters.

Nave ale flotei ruse din PacificFoto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

„Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește abilitatea Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”, a afirmat Șoigu într-o intervenție la televiziunea de stat.

El a precizat că în timpul inspecției va fi simulat un desant inamic pe Insula Sahalin a Rusiei și pe Insulele Kurile aflate mai la sud de aceasta, o parte a arhipelagului fiind revendicat de Japonia într-o dispută care datează de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Generalul Valerii Gherasimov, șeful Statului Major rus, a declarat la rândul său că forțe navale vor fi desfășurate la zonele de instruire și vor efectua manevre de luptă ca parte a exercițiilor.

Aceste manevre militare vin după ce pe 21 martie, înaintea unei vizite oficiale efectuate de premierul japonez Fumio Kishida la Kiev, ministerul rus al Apărării a anunțat că a trimis două bombardiere strategice să survoleze deasupra Mării Japoniei timp de 7 ore.

Moscova a declarat că că aeronavele militare Tu-95MS au efectuat un „zbor planificat”, fiind însoțite de avioane de vânătoare, și că zborul a fost efectuat în conformitate strictă cu legea internațională, având loc deasupra unor ape neutre.

Tensiuni tot mai mari între Rusia și Japonia

Deși disputa teritorială asupra Insulelor Kurile datează de aproape 7 decenii, tensiunile dintre cele două țări a cunoscut o nouă escaladare dramatică după ce Japonia s-a aliniat sancțiunilor decise de Occident împotriva Moscovei ca urmare a declanșării războiului împotriva Ucrainei.

Uniunea Sovietică a ocupat aceste insule în ultimele zile ale conflictului, după ce a lansat o ofensivă militară uriașă împotriva Japoniei, unii istorici considerând că aceasta a avut o contribuție cel puțin la fel de mare în decizia împăratului Hirohito de a ordona capitularea precum cea a lansării bombelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki de către Statele Unite.

Moscova și Tokyo nu au semnat niciodată un tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ci doar un armistițiu, în condițiile în care invazia rusească a venit în pofida unui acord de neagresiune militară semnat între cele două părți în 1941.

În 1951 Japonia a renunțat la suveranitatea asupra unora dintre insule ca parte a Tratatului de la San Francisco însă afirmă că acesta nu a vizat niciodată insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan și Habomai ce fac parte din arhipelag.

Rusia a oprit negocierile privind un tratat de pace formal cu Japonia pe 21 martie după ce Tokyo a impus ample sancțiuni împotriva sa, inclusiv în ceea ce privește exporturile de semiconductori, componente vitale pentru industria rusă de apărare.

Japonia își întărește retorica privind Insulele Kurile

Într-un document diplomatic publicat pe 22 aprilie, Ministerul de Externe de la Tokyo a calificat cele patru mici insule din nordul arhipelagului drept „ocupate ilegal” de Rusia după ce cu două zile în urmă Japonia revocase clauza națiunii celei mai favorizate acordate Rusiei.

De asemenea, cele două țări și-au expulzat reciproc diplomați după izbucnirea războiului din Ucraina și escaladarea tensiunilor legate de Insulele Kurile.

Înspre sfârșitul anului trecut guvernul japonez a anunțat un buget record pentru apărare în contextul tensiunilor tot mai mari cu Rusia, dar și China.

În luna decembrie Rusia a acuzat Japonia de abandonarea deceniilor de politică pacifistă şi adoptarea unei „militarizări nestăvilite”, reacţionând astfel la planul de apărare în valoare de 320 de miliarde de dolari anunțat cu o săptămână înainte de premierul japonez Fumio Kishida.

În luna februarie a acestui an Moscova a acuzat de asemenea Japonia de „rusofobie” din cauza poziționării guvernului de la Tokyo în privința războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 415-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.