Armata rusă a continuat atacurile necruțătoare asupra orașului Bahmut, distrus în estul Ucrainei, și a bombardat, de asemenea, orașul Herson din sudul țării, au declarat oficialii de la Kiev. Kremlinul consideră că Bahmut este esențial în avansul său lent prin estul Ucrainei, la mai mult de un an după ce a lansat invazia.

Soldați ucraineni în BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 415, LIVETEXT:

23:15Putin semnează o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată, un text validat în două zile de către parlament, potrivit agențiilor rusești.

22:458 morți la Sloviansk

Autoritățile ucrainene au actualizat bilanțul victimelor loviturilor cu rachete rusești în orașul Sloviansk din estul țării, șeful administrației militare din regiunea Donețk afirmând că opt persoane au fost ucise și 21 rănite.

21:40WP: Spetsnaz, cele mai temute forțe speciale din lume, distruse aproape în întregime în Ucraina

Forțele speciale rusești Spetsnaz (abrevierea sintagmei rusești „Подразделения Специального Назначения” - „Unități cu Destinație Specială” - n.r.)) au fost epuizate de războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina, a relatat vineri The Washington Post, citând mai multe documente secrete ale serviciilor secrete americane scurse online.

21:01Rheinmetall a fost ținta unui atac cibernetic, a anunțat vineri compania, adăugând că divizia sa militară nu este afectată. Potrivit acesteia, atacul a fost la adresa diviziei sale de afaceri care se ocupă cu clienții industriali, mai ales din sectorul auto, relatează Reuters.

„Rheinmetall investighează în prezent amploarea pagubelor și este în contact strâns cu autoritățile relevante”, a spus un purtător de cuvânt.

Încă 8 tancuri Leopard 2, în drum spre Ucraina

20:45Ucrainenii termină antrenamentele cu artileria donată de Danemarca, iar echipamentele ar trebui să ajungă în curând în Ucraina

Soldații ucraineni și-au încheiat antrenamentul pe sistemul de artilerie CAESAR donat de Danemarca, iar echipamentul este așteptat să ajungă în Ucraina "în următoarele săptămâni", a declarat vineri Ministerul Apărării din Danemarca într-un comunicat.

"Educația și instruirea [asupra sistemului CAESAR] au fost acum finalizate, iar ucrainenii sunt pregătiți să pună în funcțiune sistemul", potrivit declarației ministerului.

19:54Autoritățile ucrainene au spus că forțele rusești că au atacat orașul Slaviansk, din estul Ucrainei, folosind rachete S-300, ucigând cel puțin cinci persoane și alte rănind 15, relatează CNN.

19:45Cele opt ​​tancuri Leopard 2 promise de Canada Ucrainei au ajuns în Polonia vecină, a declarat vineri ministrul apărării Anita Anand, relatează The Guardian.

Ottawa anunțase în februarie că va dubla numărul de tancuri promise Kievului cu o lună înainte.

„Toate cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada pentru Ucraina au ajuns acum în Polonia”, a spus ea pe Twitter.

19:15Forțele speciale rusești Spetsnaz au fost distruse de războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, a informat vineri The Washington Post, citând mai multe documente secrete ale serviciilor de informații americane, scurse online, relatează CNN, care subliniază că nu a examinat documentele și nu poate verifica conținutul.

Washington Post raportează că documentele – obținute prin intermediul platformei de socializare Discord – fac referire la interceptări de informații, care evaluează că Brigada 346 Spetsnaz și-a pierdut aproape întreaga unitate, cu „doar 125 de personal activ din 900 dislocați”.

Oficialii americani cred că numărul mare de victime pe care le-a suferit Rusia va avea un efect dramatic în Ucraina și oriunde operează forțele sale. Și oficialii americani cred că forțele sale bine antrenate vor avea nevoie de până la un deceniu pentru a fi completate, relatează WP.

Medvedev avertizează Polonia

18:47În cazul unei ciocniri directe între Rusia şi NATO, Polonia va dispărea, având în vedere rolul ei de avanpost al NATO în Europa, a spus vicepreşedintele Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev, într-un cont pe Twitter în limba engleză, informează vineri agenţia EFE, precum şi principalul cotidian economic rus Vedomosti, în ediţia sa online, potrivit Agerpres.

18:23Jack Teixeira, un soldat în vârstă de 21 de ani suspectat că se află în spatele scurgerii unei serii de documente confidențiale americane despre războiul din Ucraina, a fost inculpat vineri de justiția federală, relatează Reuters și AFP.

17:41Ucraina "va testa şi va folosi" toate armele neinterzise pentru a-şi elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, citat de Reuters.

17:25Familia reporterului de la "Wall Street Journal" arestat în Rusia vorbeşte pentru prima dată public

Familia reporterului Evan Gershkovich de la "The Wall Street Journal", pe care Departamentul de Stat al SUA îl consideră arestat pe nedrept de Rusia, a vorbit pentru prima dată într-un interviu video exclusiv acordat ziarului american unde acesta este angajat.

17:17 Ucraina va primi 19 obuziere Caesar de fabricație franceza în următoarele săptămâni, a declarat vineri ministerul danez al Apărării într-un comunicat, relatează Reuters.

Guvernul Danemarcei a anunțat în ianuarie că va dona armele de artilerie după ce Kievul a cerut Copenhagă să le furnizeze.

Rușii s-ar pregăti să țină angajații centralei nucleare Zaporojie ostatici

16:40Cei 15 diplomați ruși expulzați de Norvegia în această săptămână au căutat să recruteze surse, să intercepteze comunicațiile și să cumpere tehnologie avansată, a declarat vineri Serviciul norvegian de securitate, relatează Reuters.

16:20Forțele ruse au adus cantități mari de provizii și apă la centrala nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o la scurt timp după după începerea invaziei anul trecut, a anunțat vineri agenția atomică de stat din Kiev, relatează Reuters.

Energoatom a spus că această mișcare ar putea indica că Rusia se pregătește să baricadeze angajații în interior din cauza unei lipse acute de personal calificat la cea mai mare centrală nucleară din Europa și a contraofensivei mult așteptate a Ucrainei.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

„Având în vedere lipsa intensă de specialiști nucleari necesari pentru a opera CNE Zaporojie ocupată temporar și temându-se de o ofensivă ucraineană, (rușii) se pregătesc pentru a ține angajații ZNPP ca ostatici pentru mult timp”, a spus Energoatom.

China și-a dat acordul să furnizeze arme Rusiei, potrivit scurgerilor de informații

15:46China a aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina, dar a vrut ca orice transport să rămână secret, potrivit documentelor guvernamentale americane scurse pe internet, relatează The Guardian. Pe de altă parte, China neagă că a trimis sau că va trimite arme Rusiei, în timp ce Ucraina spune că găsește tot mai multe componente chinezești în armele folosire de Rusia.

15:36 Rusia analizează documentele secrete americane scurse pe internet și spune că veridicitatea informațiilor este îndoielnică, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe de presă, relatează CNN.

Reținerea unui membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, Jack Teixeira, în legătură cu documentele scurse, este „apanajul serviciilor speciale ale SUA”, a spus el.

„Obiectivul nostru este să examinăm amănunțit aceste date, evaluând în același timp în mod critic autenticitatea lor, dar să le studiem cu meticulozitate.”

Peskov a spus că responsabilitatea examinării datelor intră în sfera de competență a serviciului special rus când a fost întrebat dacă vreuna dintre informații ar putea amenința securitatea Rusiei.

15:29Ambasada Finlandei la Moscova a primit o scrisoare care conţinea un praf alb

Ambasada Finlandei la Moscova a alertat Ministerul rus de Externe după ce a primit joi trei scrisori, iar la deschiderea primei dintre ele a constatat că avea în ea o pudră albă, a relatat vineri agenţia rusă de ştiri RIA.

15:01Twitter a blocat în Germania și Polonia o postare a lui Dmitri Medvedev în care acesta vorbea despre „dispariția” Ucrainei pentru a se conforma legislației locale, deși Elon Musk i-a luat apărarea oficialului rus.

14:50Cum a transformat Kadîrov o ţară izolată precum Cecenia într-o putere militară în interiorul Rusiei, care îl incomodează pe Putin?

Războiul din Ucraina a scos la iveală excesele dictatorului excentric al Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Un lider autoritar care se laudă pe Instagram și Tik Tok cu forța cu care soldații săi luptă în Ucraina cu „satanismul universal” și care nu ezită să-și expună mașinile și conacele scumpe pe rețelele de socializare, scrie Cadena Ser.

Navalnîi, în stare „critică”

14:35Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, care se află într-o colonie penală, se confruntă cu dureri puternice de stomac care ar putea fi rezultatul unei otrăvi cu acțiune lentă, a declarat vineri un apropiat opozantului, Ruslan Șaveddinov, relatează The Guardian. Aliații acestuia spun că disidentul este în stare „critică”.

14:17Un tribunal din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a condamnat la 10 ani de închisoare un soldat rus găsit vinovat că l-a împușcat din greșeală pe unul dintre camarazii săi în Ucraina, militarul fiind beat, a relatat ziarul Kommersant, citat de The Moscow Times.

14:01 Guvernul chinez a declarat vineri că nu va furniza arme Rusiei în sprijinul invaziei actuale a Moscovei în Ucraina, nici acum, nici în viitor, dar a lansat noi amenințări la adresa Taiwanului.

13:50Ministerul ucrainean al Sportului a emis vineri un decret prin care echipele naționale au interdicția de a participa la evenimente olimpice, neolimpice sau paralimpice, împotriva sportivilor ruși și belaruși.

Trupele Kievului se „retrag ordonat” din Bahmut

13:15Ucraina a recuperat vineri trupurile a 82 dintre soldații săi de pe teritoriul controlat de Rusia, a anunțat Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, potrivit The Guardian.

Forțele ucrainene și cele rusești au efectuat schimburi regulate de prizonieri în timpul invaziei, care se află acum în cea de-a 14-a lună. Rusia a ocuat teritorii în estul și sudul Ucrainei.

Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar nu a oferit detalii despre modul în care a recuperat cadavrele, relatează Reuters, dar a precizat că acest lucru s-a desfășurat „în conformitate cu normele Convenției de la Geneva".

12:35Rusia și-a pus flota din Pacific în alertă ridicată ca parte a unei inspecții surpriză menită să îi consolideze capabilitățile de apărare, a declarat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

12:05 Premierul maghiar Viktor Orban a declarat vineri că Ucraina este un stat inexistent din punct de vedere economic și a pus sub semnul întrebării asistența financiară acordată de Occident Kievului.

11:29Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov a sugerat că poate ar fi timpul ca numărul jurnaliştilor americani care activează în Rusia să fie redus, după arestarea lui Evan Gershkovich.

11:18Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din unele zone ale orașului Bahmut, aflat în prima linie a frontului, în timp ce Rusia a reluat asaltul în această zonă cu focuri intense de artilerie în ultimele două zile, scrie Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de vineri dimineață, transmite Reuters.

Rusia ar fi pierdut peste 181.000 de soldați, susține Ucraina

11:01Rusia a pierdut 181.090 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a declarat vineri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Acest număr include 500 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 3.650 de tancuri
  • 7.069 de vehicule blindate de luptă
  • 5.640 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 2.784 de sisteme de artilerie,
  • 535 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 283 de sisteme de apărare aeriană
  • 307 avioane
  • 293 de elicoptere
  • 2.339 de drone
  • 18 ambarcațiuni

10:57 Numărul ucrainenilor care au intrat în România din 10 februarie 2022, inclusiv în perioada pre-conflict a ajuns foarte aproape de 4 milioane, indică datele Poliţiei de Frontieră, scrie news.ro.

10:45VIDEO Ucraina a ironizat vineri scufundarea crucișătorului „Mosvka”, fosta navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, la împlinirea unui an de la acțiunea militară ce a dat o uriașă lovitură de prestigiu forțelor armate ruse.

10:25 Siguranța centralei de la Zaporojie este „pe muchie de cuțit”, a apreciat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce în apropierea ei au explodat recent două mine, relatează France Presse.

09:46Rusia a declarat joi că nu va exista o prelungire a acordului privind cerealele de la Marea Neagră, negociat de ONU, după 18 mai, dacă Occidentul nu va elimina o serie de obstacole în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești, potrivit AFP.

Pentagonul ia măsuri după scurgerea masivă de informații, inclusiv despre război

09:25 Materialele filoruse, în care este prezentată o versiune deformată a războiului din Ucraina și care susțin interesele Rusiei în Africa, se bucură de o tot mai mare audiență pe continent, scrie New York Times, citat de Rador.

09:00Ministrul apărării american Lloyd Austin a ordonat joi o revizuire internă a procedurilor de securitate în cadrul instituţiei sale după ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari scurgeri de documente confidenţiale din ultimul deceniu, relatează EFE.

08:45Rusia a lovit regiunea Herson din sudul Ucrainei de 35 de ori în ultima zi, lansând 280 de obuze de artilerie grea, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin, citat de The Kyiv Independent. Două persoane au murit și patru au fost rănite, după ce rușii au lovit clădiri rezidențiale.

08:41România a fost în luna martie cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei, depăşind Polonia în topul statelor de unde Kievul importă combustibilul diesel necesar acoperirii consumului curent, al armatei şi compensării deselor întreruperi cu electricitate cauzate de bombardamentele ruseşti, relevă datele analizate de Profit.ro.

08:32 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că există o dezbatere privind acurateţea datelor în cazul scurgerii de informaţii de la Pentagon, subliniind însă că România sprijină Ucraina prin tot ce poate, fiind vorba despre „un sprijin multidimensional şi multifaţetat”, scrie News.ro. „Acuma, de ce nu vorbim despre sprijin militar... sunt raţiuni care ţin de securitatea României”, a explicat el. Aurescu arată că aceste lucruri ţin de politicile fiecărui stat. „Aceste detalii operaţionale sunt, cum să spun, supuse unor rigori”, a mai adaugat șeful diplomației române.

Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Acţiunile noastre vor fi puternice. Îi pregătim pe băieţi. Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că acţiunile ucrainenilor „vor fi puternice”, fiind făcute pregătiri în acest sens. „Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil”, adaugă el. Zelenski subliniază că obiectivul Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană este „perfect realizabil”.

01:15G7 avertizează Elveția cu privire respectarea sancțiunilor impuse Rusiei

G7 și-a exprimat „îngrijorarea” față de guvernul federal elvețian cu privire la posibila eludare a sancțiunilor economice impuse de la invazia Rusiei în Ucraina și a întocmit un catalog precis de măsuri care trebuie luate, potrivit Tribune de Genève.

00:44 Pentagon Leaks: Jack Teixeira fusese promovat recent

Jack Teixeira, tânărul în vârstă de 21 de ani din Garda Națională Aeriană din Massachusetts, arestat în legătură cu scurgerea de documente clasificate, a fost promovat recent la Airman 1st Class, potrivit unei postări pe Facebook a 102nd Intelligence Wing, scrie CNN.

00:12Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene

În urma protestelor fermierilor polonezi împotriva importurilor libere de cereale ucrainene care au distorsionat piaţa, guvernul de la Varşovia va crea o comisie de anchetă ce va investiga posibile fraude în operaţiunile de import.

Rezumatul celor mai recente evenimente:

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că acţiunile ucrainenilor „vor fi puternice”, fiind făcute pregătiri în acest sens. „Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil”, adaugă el. Zelenski subliniază că obiectivul Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană este „perfect realizabil”.
  • Pentagon Leaks: Suspectul scurgerii de documente a fost prins. FBI anunță arestarea sa. Un membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, suspectat că este autorul recentelor scurgeri de informaţii clasificate ale Pentagonului, fost arestat joi în Massachusetts (nord-estul Statelor Unite). Numele său este Jack Teixeira și are 21 de ani.
  • Jack Teixeira, tânărul în vârstă de 21 de ani din Garda Națională Aeriană din Massachusetts, arestat în legătură cu scurgerea de documente clasificate, a fost promovat recent.
  • Armata rusă a efectuat manevre cu rachete de croazieră Iskander în Kaliningrad. Flota rusă din Marea Baltică a efectuat joi manevre cu rachete de croazieră Iskander în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu două ţări NATO, Polonia şi Lituania.
  • Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene. În urma protestelor fermierilor polonezi împotriva importurilor libere de cereale ucrainene care au distorsionat piaţa, guvernul de la Varşovia va crea o comisie de anchetă ce va investiga posibile fraude în operaţiunile de import.
  • Berlinul permite Poloniei să livreze Ucrainei 5 avioane de luptă MiG-29. Berlinul a dat joi undă verde Poloniei să livreze Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29 care au aparținut RDG, potrivit AFP.
  • ​Ucraina mulţumeşte României şi Republicii Moldova pentru sprijin şi solidaritate în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei
  • Ungaria se va retrage din banca rusă cu sediul la Budapesta, vizată acum de sancțiunile americane, a anunțat joi guvernul, potrivit AFP. „Îi rechemăm pe cei pe care i-am numit în posturi în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ne retragem din această organizație”, a precizat Ministerul ungar al Dezvoltării Economice.

____________

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro