Cei 15 diplomați ruși expulzați de Norvegia în această săptămână au căutat să recruteze surse, să intercepteze comunicațiile și să cumpere tehnologie avansată, a declarat vineri Serviciul norvegian de securitate, relatează Reuters.

Inger Haugland - seful Serviciului norvegian de securitateFoto: Javad Parsa / AFP / Profimedia

Adevărații angajatori ai diplomaților au fost serviciile rusești de informații GRU, FSB și SVR, a declarat șeful de contrainformații al PST, Inger Haugland, într-o conferință de presă.

„Acest lucru reduce amenințarea din partea serviciilor secrete rusești în Norvegia, reducând permanent numărul ofițerilor de informații care operează sub acoperire diplomatică”, a spus Haugland despre expulzări.

Acțiunea Norvegiei va elimina mai mult de o treime din cei aproximativ 40 de diplomați ruși din Norvegia, potrivit ministerului norvegia de externe.

Diplomații expulzați erau toți bărbați și lucrau la secțiile consulare, comerciale și ambasade ale delegației ruse la Oslo, a declarat pentru Reuters comisarul PST Dag Roehjell.

Norvegia, membru NATO, are o graniță cu Rusia în Arctica. A sporit securitatea de la începutul războiului din Ucraina, în special în jurul instalațiilor sale de petrol și gaze, deoarece acum este principalul furnizor de gaze din Europa, după o scădere a fluxurilor rusești.

În octombrie, Norvegia a arestat un presupus spion rus pe care l-a descris drept agent ilegal - un agent de informații fără legături oficiale cu guvernul care își asumă o persoană ascunsă, folosind adesea identitatea unei persoane reale, moarte.

Norvegia a investigat, de asemenea, o serie de drone în jurul infrastructurii de petrol și gaze pe uscat și în larg, în urma exploziilor de anul trecut pe conductele Nord Stream.