Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din unele zone ale orașului Bahmut, aflat în prima linie a frontului, în timp ce Rusia a reluat asaltul în această zonă cu focuri intense de artilerie în ultimele două zile, scrie Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de vineri dimineață, transmite Reuters.

Soldat ucrainean în BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Rusia și-a reactivat asaltul asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, în timp ce forțele Ministerului rus al Apărării și ale Grupului Wagner au îmbunătățit cooperarea", a precizat departamentul britanic al apărării.

„Forțele ucrainene se confruntă cu probleme semnificative de reaprovizionare, dar s-au retras în ordine de pe pozițiile pe care au fost forțate să le cedeze", a precizat armata britanică într-o actualizare zilnică a informațiilor.

Wagner a preluat conducerea de partea rusă în această bătălie de luni de zile, cea mai mortală din război pentru trupele din ambele tabere, dar liderul grupului de mercenari s-a plâns de sprijinul slab acordat forțelor sale de către armata regulată.

„Apărarea ucraineană deține încă districtele vestice ale orașului, dar a fost supusă unor tiruri de artilerie rusești deosebit de intense în ultimele 48 de ore", se arată în evaluarea britanică.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că unitățile Wagner se concentrează acum asupra avansării în centrul Bakmut, în timp ce parașutiștii ruși îi ajută prin atacurile de pe flancurile orașului.

Bakhmut, în care locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, a fost principala țintă a Rusiei într-o ofensivă masivă de iarnă care a produs până acum câștiguri slabe, în ciuda luptelor terestre de infanterie de o intensitate nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Capturarea orașului ar fi prima victorie substanțială a Rusiei în ultimele opt luni. Moscova spune că ar deschide o cale pentru a captura mai multe teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei, un obiectiv major de război.

Ucraina, care se pregătește pentru propria contraofensivă, părea probabil să abandoneze Bahmut la sfârșitul lunii februarie, dar a anunțat în martie că va continua să lupte acolo, spunând că Rusia înregistrează pierderi mai mari încercând să îl ia cu asalt.

Urmărește ultimele evoluții din a 415-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.