Uniunea Moscheilor din Franța (UMF) a depus vineri o plângere împotriva scriitorului francez Michel Houellebecq pentru „provocare la discriminare, ură sau violență”, potrivit AFP.

"Supunere" de Michel HouellebecqFoto: Librariile Humanitas

Plângerea, văzută de AFP, a fost depusă la tribunalul judiciar din Nanterre (suburbie vestică a Parisului) împotriva directorului revistei Front Populaire, Stéphane Simon, și împotriva lui Michel Houellebecq și a filosofului Michel Onfray, a precizat Najwa El Haïté.

Cazul se referă la comentariile lui Houellebecq despre musulmani, publicate la sfârșitul lunii noiembrie în revista Front populaire, într-un interviu cu Onfray.

În cadrul interviului, autorul romanului „Supunere” i-a prezentat pe musulmani ca fiind o amenințare la adresa securității francezilor nemusulmani.

„Dorința populației franceze autohtone, după cum se spune, nu este ca musulmanii să se asimileze, ci ca aceștia să nu-i mai jefuiască și să nu-i mai agreseze. Sau, o altă soluție, să plece”, a spus Michel Houellebecq.

El a prezis, de asemenea, un viitor „Bataclan cu susul în jos” față de musulmani, cu referire la atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015.

Săptămâna trecută, scriitorul, împotriva căruia liderul Marii Moschei din Paris anunțase și el că vrea să depună plângere înainte de a renunța, a recunoscut că unele paragrafe erau „ambigue”.

Acesta a comunicat o nouă versiune modificată a observațiilor sale inițiale, care urmează să fie publicată într-o carte.

„Musulmanii din Franța nu înțeleg că domnul Houellebecq poate, pe de o parte, să recunoască faptul că paragrafele în cauză sunt ambigue și, pe de altă parte, să nu ia nicio măsură pentru a suspenda difuzarea lor”, a declarat Mohammed Moussaoui, președintele UMF, într-un comunicat.

„Propunerea sa de a le înlocui într-o carte viitoare nu pune capăt distribuirii lor și nu îi protejează pe musulmani de consecințele lor”, a spus el.

În plus, Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM, fostul interlocutor al autorităților publice privind cultul musulman), care s-a reunit duminică, 8 ianuarie, într-o adunare generală și al cărui copreședinte interimar este Moussaoui, și-a anunțat, de asemenea, intenția de a depune plângere.