Premierul ceh Petr Fiala a declarat miercuri că se aşteaptă ca subiectul legat de fularul cu „Ungaria Mare” purtat de premierul ungar Viktor Orban să fie discutat la summitul ţărilor din Grupul de la Vişegrad din această săptămână, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Captura video

Orban a purtat fularul la un meci de fotbal, fiind criticat de Ucraina şi de alte ţări, inclusiv România, în contextul în care harta cu „Ungaria Mare” includea teritorii care acum fac parte din Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia, dar şi Ucraina.

Ţările membre ale Grupului de la Vişegrad sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, ai căror lideri se vor reuni joi în estul Slovaciei.

Grupul a fost unit în legătură cu un subiect precum migraţia în Uniunea Europeană, însă a fost divizat în privinţa altor chestiuni, inclusiv invazia rusă din Ucraina, în contextul în care Budapesta are o poziţie mult mai moale decât Varşovia împotriva Moscovei.

„Ce se aude din când în când din Ungaria, indiferent dacă sub forma unor declaraţii sau a unor acţiuni specifice ale reprezentanţilor guvernului ungar, cu siguranţă nu ajută situaţia”, a declarat Fiala într-o conferinţă de presă după o şedinţă de guvern, fără a oferi detalii.

„Am observat fularul premierului Orban şi nu am niciun dubiu că acest lucru va fi menţionat într-un fel sau altul mâine (joi - n.r.) în contextul negocierilor noastre”, a spus el.

Orban a purtat un fular care de asemenea a fost purtat de mulţi fani de fotbal acasă, iar gestul său ar putea avea ca scop să facă pe placul votanţilor partidului său de guvernare, Fidesz.

El a avut marţi o postare pe Facebook, dar nu a abordat direct controversa din jurul fularului.

„Fotbalul nu este politică. Nu interpretaţi lucruri care nu există. Echipa naţională a Ungariei aparţine tuturor ungurilor, oriunde ar locui ei!”, a scris Orban.

Citește pe acest subiect: