Ucraina îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta față de faptul că premierul Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei, a declarat marți Ministerul ucrainean de Externe, transmite Reuters.

Viktor OrbanFoto: Captura video

"Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu respectă principiile politicii europene", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko.

Nikolenko a precizat că Ucraina dorește scuze și o dezmințire a oricăror pretenții maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Și presa ucraineană a prezentat imagini cu Orban întâlnindu-se cu un fotbalist maghiar care purta un fular pe care era o hartă a Ungariei Mari, care include teritorii care acum fac parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina.

Reamintim că retragerea de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák a fost o ocazie pentru Viktor Orban pentru un nou gest provocator. Liderul FIDESZ a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania.

Imaginile au fost postate pe Facebook chiar de premierul Ungariei. Nu este pentru prima dată când Viktor Orban afisează simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse.

Ministerul român al Afacerilor Externe spune că i-a transmis ambasadorului Ungariei la București "dezaprobarea fermă" față de gestul premierului Viktor Orban, care la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari.

MAE afirmă că "atitudinea este în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar".