Ministerul Afacerilor Externe spune că i-a transmis ambasadorului Ungariei la București "dezaprobarea fermă" față de gestul premierului Viktor Orban, care la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari.

Bogdan Aurescu si Viktor OrbanFoto: mae.ro

MAE afirmă că "atitudinea este în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar".

  • "Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii", adaugă Ministerul român de Externe.

În 15 noiembrie, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, MAE anunțând atunci că ministrul român de Externe a abordat şi „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia”.

Reamintim că retragerea de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák a fost o ocazie pentru Viktor Orban pentru un nou gest provocator. Liderul FIDESZ a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania.

Imaginile au fost postate pe Facebook chiar de premierul Ungariei.

Nu este pentru prima dată când Viktor Orban afisează simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse.