​​Acuzat de revizionism după ce a apărut cu un fular pe care era harta Ungariei Mari, Viktor Orban reacționează.

Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

„Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ce nu este acolo”, a scris premierul Ungariei pe Facebook.

Retragerea de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák a fost o ocazie pentru Viktor Orban pentru un nou gest provocator. Liderul FIDESZ a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania.

Imaginile au fost postate pe Facebook chiar de premierul Ungariei.

Ministerul Afacerilor Externe spune că i-a transmis ambasadorului Ungariei la București "dezaprobarea fermă" față de gestul premierului Viktor Orban.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii", a precizat într-un comunicat Ministerul român de Externe.

Ucraina îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta față de faptul că premierul Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei, a declarat marți Ministerul ucrainean de Externe.