Japonia a promis sâmbătă un ajutor de 30 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea Africii, afirmând că dorește să colaboreze mai strâns cu acest continent, în condițiile în care ordinea internațională bazată pe reguli este amenințată după invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Fumio KishidaFoto: Philip Fong / AFP / Profimedia Images

Luând cuvântul în cadrul unui summit Japonia-Africa din Tunisia, premierul Fumio Kishida a declarat că Tokyo va depune eforturi pentru a asigura transporturile de cereale către Africa, pe fondul unei penurii globale.

„Dacă renunțăm la o societate bazată pe reguli și permitem schimbări unilaterale ale status quo-ului prin forță, impactul se va extinde nu doar prin Africa, ci în întreaga lume", a spus Kishida prin videoconferință după ce a fost testat pozitiv la COVID-19.

Kishida a precizat că cele 30 de miliarde de dolari vor fi acordate pe parcursul a trei ani, promițând și sume mai mici pentru securitatea alimentară în coordonare cu Banca Africană de Dezvoltare.

Liderii Tunisiei spun că vor democrație

Agenția de știri de stat din Tunisia l-a citat pe ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi, care a spus că Japonia acordă Tunisiei 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la atenuarea impactului pandemiei.

Summitul i-a oferit președintelui tunisian Kais Saied cea mai mare platformă internațională de la alegerea sa din 2019 și vine după ce a preluat puteri extinse, consfințite oficial printr-un referendum constituțional, o mișcare pe care criticii săi o numesc lovitură de stat.

Vorbind vineri la o conferință de presă comună cu omologul său japonez, ministrul tunisian de externe, Othman Jerandi, a subliniat în mod repetat angajamentul Tunisiei față de democrație, care a fost pus la îndoială de criticii lui Saied.

Conflict diplomatic Tunisia-Maroc

Summitul a declanșat o dispută între Tunisia și Maroc, care a fost iritat de decizia lui Saied de a invita mișcarea Polisario, care urmărește independența Saharei Occidentale, un teritoriu pe care Rabatul îl consideră ca fiind al său.

Marocul și Tunisia și-au rechemat ambasadorii pentru consultări.

Rabat a declarat că decizia de a-l invita pe liderul Polisario, Brahim Ghali, a fost luată împotriva dorinței Japoniei. Tokyo nu a comentat încă.

Tunisia are la rândul său nevoie de sprijin financiar, deoarece se confruntă cu o criză iminentă a finanțelor publice, care s-a agravat din cauza crizei mondiale a materiilor prime.

Săptămâna aceasta s-au format cozi lungi la stațiile de benzină pe fondul lipsei de combustibil, în timp ce magazinele au început să raționalizeze unele bunuri.