Premierul britanic Boris Johnson a persistat miercuri seară în a refuza să demisioneze în pofida apelurilor propriilor săi miniștri de a face acest lucru, potrivit presei britanice.

Boris JohnsonFoto: Gov.uk

„Este un lucru bun că avem o mulțime de oameni în Marea Britanie care nu vor demisiona", a spus el, adăugând că nu va demisiona pentru că situația a devenit nesustenabilă.

Dar le-a spus că vrea să rămână pentru a se concentra asupra "problemelor extrem de importante" cu care se confruntă țara, potrivit AFP.

Mai mult, Johnson l-a demis pe ministrul său pentru locuințe, Michael Gove, care, potrivit presei britanice, i-a cerut premierului să demisioneze, a declarat miercuri un consilier al șefului guvernului.

„L-a demis pe Michael Gove", a declarat James Duddridge, un consilier al lui Boris Johnson, la Sky News, asigurând că Gove este "într-o dispoziție bună și va lupta”.

Scandaluri în lanț

Deja slăbit considerabil de scandalul petrecerilor desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, Boris Johnson a supravieţuit luna trecută unui vot de neîncredere iniţiat de propria sa tabără politică, după ce acest vechi scandal denumit „Partygate” fusese o perioadă eclipsat de invazia rusă în Ucraina, timp în care Johnson s-a remarcat prin susţinerea consistentă pentru guvernul de la Kiev, unde el a efectuat două vizite de la începutul războiului.

La acest scandal s-au adăugat însă şi altele, de data aceasta cu caracter sexual. Un deputat suspectat de viol a fost arestat şi apoi eliberat pe cauţiune la jumătatea luni mai, un altul a demisionat în aprilie după ce a fost observat vizionând imagini pornografice în plenul parlamentului pe telefonul său mobil, iar un al treilea deputat a fost condamnat în luna mai pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent în vârstă de 15 ani.

Demisia celor doi din urmă a determinat organizarea de alegeri parţiale, la care conservatorii au înregistrat înfrângeri usturătoare.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt politic al lui Johnson a susţinut că acesta va supravieţui oricărei eventuale noi moţiuni de cenzură.

Pe de altă parte, regulile Partidului Conservator nu permit organizarea succesivă la scurt timp a două voturi de neîncredere, unul având deja loc în urma scandalului Partygate. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Johnson, pentru un nou vot de acest fel trebuie schimbate regulile interne ale partidului, lucru pe care-l poate face numai „Comitetul 1922” din cadrul formaţiunii.