Poliția din Ottawa a amenințat miercuri că va aresta orice protestatar care blochează străzile, pentru prima dată după 13 zile de proteste împotriva măsurilor de sănătate care au paralizat capitala canadiană, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vă sfătuim că oricine blochează străzile sau ajută pe alții să le blocheze poate fi urmărit penal” și „este susceptibil de a fi arestat”, a avertizat poliția într-un comunicat de presă, precizând că ar putea fi ridicate și vehicule.

În cea de-a 13-a zi de protest în Canada, îngrijorările au crescut cu privire la impactul economic al mișcării camionagiilor, care nu slăbește, în ciuda primelor anunțuri de relaxare a restricțiilor sanitare în anumite părți ale țării, scrie AFP.

Pe lângă străzile capitalei federale Ottawa, care au fost ocupate de la începutul mișcării măsurilor antisanitare de la sfârșitul lunii ianuarie, șoferii de camioane și susținătorii acestora vor să lovească economia paralizând și anumite rute comerciale esențiale.

Iar blocarea, de luni, a Podului Ambassador de la granița cu Statele Unite a ridicat tensiunea cu un pas, pentru că dacă Ottawa este un simbol puternic, nu este o capitală economică.

„Blocajele ilegale trebuie să înceteze”, a îndemnat François-Philippe Champagne, ministrul Industriei, pe Twitter miercuri. Acest pasaj este „esențial” pentru lanțurile de aprovizionare din Canada, a spus el, amintind că „mii de lucrători și întreprinderi depind de el”.

Acest pod suspendat, între vecinii nord-americani, care leagă Ontario de Detroit, în Statele Unite, este crucial pentru industria auto dar și pentru spitalele americane care angajează multe asistente canadiene.

„Blocaje la granițele canadiane amenință lanțuri de aprovizionare fragile, care sunt deja sub presiune din cauza penuriei și întârzierilor legate de pandemie”, a declarat pentru AFP Brian Kingston, președintele Asociației Producătorilor de Vehicule din Canada, cerând încetarea protestelor.

Blocarea Podului Ambassador vine într-un „moment critic”, notează de la Detroit, Michelle Krebs, analist la Autotrader.

De obicei, aproximativ 40.000 de oameni trec pe acest pod și echivalentul a 323 de milioane de dolari SUA de mărfuri trec zilnic prin el.

„Când acest tip de blocaj este o frână a creșterii economice, a producției de bunuri... guvernul federal trebuie să intervină”, a spus Gilles Lavasseur, profesor de economie la Universitatea din Ottawa.

„În acest moment, nu vedem voința politică de a merge în această direcție pentru a face față efectiv blocadei”, adaugă el.