Cea mai aglomerată vama terestră dintre Statele Unite și Canada a rămas închisă marți după ce camionagii canadieni care protestează împotriva restricțiilor sanitare au blocat-o luni ca parte a protestului lor, scrie Reuters.

protestul camionagiilor din CanadaFoto: Captura video

În timp ce traficul în ambele sensuri a fost inițial blocat, sensurile către SUA s-au redeschis, a scris poliția din Windsor pe Twitter.

Șoferii care protestează au început să blocheze străzile din Capitala Canadei, Ottawa, pe 28 ianuarie. Protestele s-au extins ulterior în mai multe orașe din țară și au căpătat amploare.

De duminică noaptea, poliția a început să recupereze încet controlul, confiscând mii de litri de combustibil destinați aprovizionării camioanelor care au blocat centrul orașului și au confiscat mai multe mașini și utilaje.

„Oricine încearcă să ofere sprijin material protestatarilor riscă să fie arestat”, a spus poliția.

Luni dimineață, primarul capitalei federale a cerut guvernului canadian să numească un mediator care să lucreze cu protestatarii și să pună capăt manifestației, care îi înfurie pe locuitorii supuși zgomotului necontenit al claxoanelor și gazelor de motorină de la camioane.

La rândul lor, locuitorii din Ottawa, exasperați de haosul provocat de mișcare, au lansat un proces colectiv de aproximativ 10 milioane de dolari canadieni (7 milioane de euro) împotriva organizatorilor.

Protestele care au început la Ottawa s-au extins în acest weekend și în alte orașe mari canadiene (Toronto, Winnipeg, Quebec...). Forma lor amintește de cele ale „vestelor galbene” care paralizaseră centrul multor orașe mari franceze în fiecare weekend timp de câteva luni din iarna lui 2018.