Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anunţat marţi că a pus capăt procedurii în curs privind mina de cărbune de la Turow, din Polonia, după un acord convenit la 3 februarie între Varşovia şi Praga, relatează AFP.

Mina de lignit de la TurowFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

CJUE a emis pe 4 februarie o „ordonanţă de radiere” a acestui caz „în urma unui acord amiabil între Republica Cehă şi Polonia”, a indicat instanţa europeană pe Twitter.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat la rândul său marţi că a informat Polonia în legătură cu faptul că va reţine din fondurile europene care urmează a-i fi oferite o amendă pentru nerespectarea unei decizii a Curţii de Justiţie a UE, ceea ce reprezintă o premieră.

În mai 2021, CJUE a dispus ca guvernul polonez, în cadrul unei decizii provizorii (de urgenţă), să închidă mina de la Turow, din cauza efectelor nocive pentru mediu, în aşteptarea unei decizii pe fond.

Ulterior, în septembrie 2021, instanţa europeană a ordonat ca Varşovia să plătească o penalitate de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei.

O dispută veche ce a adus Poloniei o amendă de 500.000 de euro pe zi

Discuțiile pentru soluționarea disputei privind daunele cauzate mediului de masiva mină au eșuat anul trecut, dar au fost reluate de la preluarea mandatului de către noul guvern ceh condus de Petr Fiala, în decembrie.

Fiala a precizat că nivelul compensațiilor și durata oricărui potențial acord erau două puncte principale de blocaj.

Cehii au solicitat o compensație de până la 50 de milioane de euro pentru a contribui la finanțarea modernizării infrastructurii în regiunea din jurul minei Turow. Aceștia s-au plâns că mina absoarbe apa subterană din fântânile din satele cehe din apropiere și cauzează alte daune mediului.

Disputa a ajuns până la instanța supremă a UE, care a ordonat anul trecut Poloniei să oprească exploatarea minieră până la aflarea rezultatului.

De asemenea, instanța a dispus o amendă zilnică de 500.000 de euro Poloniei după refuzul acesteia de a opri exploatarea, amendă pe care Varșovia nu vrea să o plătească.

Un consilier al instanței supreme europene a dat dreptate cehilor, afirmând că Polonia a încălcat legislația UE atunci când a prelungit durata de viață a Turow fără a evalua impactul asupra mediului.

Cu toate acestea, Varșovia a promis să mențină deschise mina și complexul de centrale electrice, din cauza importanței lor pentru economie și pentru aprovizionarea cu energie, precum și pentru că este un angajator important în regiunea de frontieră poloneză.

****

Într-un caz separat, CJUE a decis anul trecut încă o amendă împotriva Poloniei, de un milion de euro pe zi, pentru neaplicarea unei hotărâri a instanţei europene de suspendare a activităţii noii camere disciplinare pentru judecători. Această hotărâre a CJUE a fost considerată neconstituţională de Tribunalul Constituţional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre şi a iritat astfel şi mai mult Comisia Europeană, adâncind conflictul Bruxellesului cu Varşovia pe tema statului de drept.