Polonia s-a angajat luni să menţină în funcţiune mina de cărbune Turow, în pofida unei amenzi de 500.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea unei decizii judecătoreşti anterioare de a opri activitatea acesteia, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Mina de lignit de la TurowFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a impus amenda luni, la solicitatea Cehiei, care se află în conflict cu Polonia din cauza minei de suprafaţă Turow, aflată lângă graniţa dintre cele două ţări.

Guvernul Cehiei afirmă că mina îi afectează comunităţile.

Mina, care produce lignit, este exploatată de peste un secol, dar s-a extins recent către graniţa cu Cehia.

Amenda ar putea presa Varşovia să caute o soluţie cu Praga în discuţiile bilaterale care au început în iulie, legate de îmbunătăţiri tehnice şi măsuri de limitare a daunelor aduse nivelului apei, a zgomotului şi a poluării atmosferice.

Guvernul polonez a afirmat că amenda impusă luni de instanţa europeană subminează discuţiile respective şi a subliniat că mina Turow, care este o sursă majoră de locuri de muncă și de electricitate pentru regiune, îşi va continua activitatea.

”Amenda menţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este disproporţionată cu situaţia şi nu este justificată de fapte. Subminează procesul actual de a ajunge la un acord amiabil”, a afirmat guvernul polonez într-un comunicat.

Hotărârea judecătorească survine pe fondul altor dispute între Varşovia şi UE, legate în mare parte de respectarea statului de drept.