Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a ordonat luni Poloniei să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană pentru că nu a oprit exploatarea minei de lignit carieră deschisă de la Turow, încălcând astfel o decizie a instanţei europene pronunțată în urmă cu câteva luni, relatează Reuters.

Mina de lignit de la TurowFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

CJUE a decis în luna mai a acestui an că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Cehia şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

Decizia CJUE a venit ca răspuns la o acţiune formulată de guvernul ceh pentru a obţine de urgenţă oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.