Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că Moscova dorește relații "respectuoase" cu Washingtonul, subliniind totodată importanța pentru Rusia de a obține garanții concrete pentru securitatea sa, transmite Reuters.

Serghei LavrovFoto: Artyom Geodakyan / Sputnik / Profimedia

"Ne dorim relații bune, corecte, de respect reciproc și egalitate cu Statele Unite, ca și cu orice altă țară din lume", a declarat Lavrov într-un interviu difuzat duminică de televiziunea rusă.

Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia "nu dorește să rămână într-o poziție în care securitatea (sa) este încălcată în mod regulat".

"De fiecare dată, se dovedește că linia pe care (țările NATO) trebuie să o apere se deplasează mai spre est. Acum s-a apropiat deja de Ucraina", a spus el.

Potrivit lui Lavrov, aderarea Ucrainei la NATO ar afecta grav relațiile dintre Occident și Rusia. Prin urmare, Moscova va continua să caute "nu doar asigurări, angajamente politice pe hârtie, ci și garanții obligatorii din punct de vedere juridic" care să țină cont de "interesele legitime" ale Rusiei.

El a afirmat că Moscova va trimite în curând țărilor NATO și OSCE "o solicitare oficială prin care le va îndemna să clarifice modul în care intenționează să își pună în aplicare angajamentul de a nu-și consolida securitatea în detrimentul securității altora".

Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat duminică că Moscova nu amenință Ucraina.

"Noi nu vrem război. Și nu avem nevoie de el deloc. Iar cei care îl impun, în special Occidentul, își urmăresc propriile scopuri egoiste", a declarat el, citat de agențiile de presă rusești.

În pofida dezmințirilor Rusiei, Ucraina a cerut sâmbătă Occidentului să rămână "ferm" față de Moscova. Mai multe țări, printre care Statele Unite, Regatul Unit și Franța, au anunțat că trimit mai multe trupe în Europa de Est.

Rusia și Occidentul sunt în conflict de săptămâni întregi din cauza Ucrainei, Moscova fiind acuzată că a adunat trupe la graniță pentru a pregăti o invazie. Rusia neagă existența unor astfel de planuri, dar cere încetarea extinderii NATO la granițele sale și, prin urmare, respingerea apartenenței Kievului la Alianța Atlantică.

Referințe: