Marea Britanie ia în considerare posibilitatea unei desfășurări majore a NATO, parte a unui plan de consolidare a frontierelor Europei, ca răspuns la masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, a transmis Guvernul de la Londra, potrivit Reuters.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Marea Britanie a spus că orice incursiune rusă în Ucraina va fi urmată de sancțiuni rapide și ar fi devastatoare pentru ambele părți.

Premierul Boris Johnson urmează să viziteze regiunea săptămâna viitoare și, de asemenea, va vorbi la telefon cu Vladimir Putin.

Johnson ia în considerare cea mai mare ofertă posibilă pentru membrii NATO din țările nordice și baltice, care ar dubla numărul de trupe și ar trimite arme defensive în Estonia, a declarat biroul premierului britanic.

"Acest pachet(de măsuri) ar trimite un mesaj clar Kremlinului - că nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi întotdeauna alături de aliații noștri din NATO în fața ostilității rusești", a spus Johnson într-un comunicat de presă.

"Am ordonat forțelor noastre armate să se pregătească pentru desfășurări în toată Europa săptămâna viitoare, asigurându-ne că suntem capabili să ne sprijinim aliații din NATO".

Oficialii vor finaliza detaliile ofertei la Bruxelles săptămâna viitoare, iar miniștrii vor discuta luni despre opțiunile militare.

Intensificând eforturile sale diplomatice după ce s-a confruntat cu critici pentru că nu a făcut suficient până acum, Johnson va face o a doua vizită pentru a se întâlni cu omologii din NATO la începutul lunii viitoare, a anunțat biroul său.

De asemenea, miniștrii britanici de externe și de apărare vor merge amândoi la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși în zilele următoare, cu scopul de a îmbunătăți relațiile și de a atenua tensiunile.

Johnson doreşte să evite „vărsarea de sânge” în Ucraina şi va vorbi la telefon Vladimir Putin pentru a-l îndemna din nou „să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic”, a transmis vineri seară o purtătoare de cuvânt a premierului britanic.

Citește și: