Partidele aflate la guvernare în Italia i-au cerut sâmbătă lui Sergio Mattarella să rămână președinte pentru un al doilea mandat, după ce nu au reușit să găsească un candidat de compromis într-o săptămână de blocaj și tensiuni în parlament, transmite Reuters.

Sergio MattarellaFoto: AGERPRES

Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a exclus tot timpul posibilitatea de a rămâne în funcție și nu a făcut niciun comentariu imediat, dar, având în vedere că stabilitatea politică a țării este în pericol, pare foarte puțin probabil ca el să poată rezista presiunilor.

Premierul Mario Draghi a vorbit sâmbătă cu Mattarella, spunându-i că trebuie să rămână în funcție "pentru binele și stabilitatea țării", a declarat o sursă guvernamentală.

Decizia a fost luată după cinci zile de blocaj în parlament, principalele alianțe politice fiind incapabile să ajungă la un acord asupra unui candidat care ar putea obține o mare majoritate în rândul legislatorilor.

"Italienii nu merită alte zile de confuzie", a declarat Matteo Salvini, șeful partidului de dreapta Liga.

"Să-l reconfirmăm pe președintele Mattarella... și pe Draghi, și să ne întoarcem imediat la muncă în această după-amiază. Problemele italienilor nu vor aștepta", a adăugat Salvini.

Președintele Italiei nu este ales de cetățeni

Președintele este instituție puternică în Italia, el numește premierii și este adesea chemat să rezolve crizele politice în cea de-a treia mare economie din zona euro, unde guvernele supraviețuiesc în medie abia un an.

Spre deosebire de Statele Unite sau Franța, unde șefii de stat sunt aleși prin vot popular, în Italia, 1.009 parlamentari și reprezentanți regionali aleg câștigătorul printr-un vot secret, pe care liderii de partid nu reușesc uneori să îl controleze.

Amenințând că își vor ignora șefii și vor prelua ei înșiși controlul situației, legislatorii l-au susținut din ce în ce mai mult pe Mattarella în voturile date zilele trecute, iar vineri numărul său a crescut la 336 de voturi, față de 160 joi și 125 miercuri.

Un candidat are nevoie de 505 voturi pentru a câștiga. După un scrutin neconcludent sâmbătă dimineața, un al doilea vot a fost programat pentru mai târziu în cursul zilei.

"Parlamentul îl vrea pe Mattarella", a titrat pe prima pagină cotidianul La Repubblica.

Eșecul repetat de a găsi un consens a otrăvit atmosfera politică, cu consecințe potențial periculoase pentru stabilitatea guvernului de coaliție.

Draghi însuși a precizat că i-ar plăcea postul de președinte, dar principalele partide au refuzat să supună numele său la vot, în parte de teamă că schimbarea bruscă de roluri ar putea provoca implozia fragilului guvern de la Roma.