Marea Britanie dezvăluie că Vladimir Putin pune la cale o lovitură de stat la Kiev pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova. Dezvăluirile neobișnuite au mers până acolo încât ministerul britanic de externe a avansat și numele candidatului la care se gândește Putin, fostul parlamentar Yevhen Murayev, relatează BBC și The Guardian. SUA s-au declarat profund îngrijorate, în vreme ce Rusia neagă. Totodată, nave rusești capabile să transporte tancuri de luptă și alte vehicule militare au călătorit spre Mediterană săptămâna trecută, Rusia a trimis noi trupe până spre granițele Ucrainei, iar Kremlinul aprovizionează luptătorii pro-ruși crescând oportunitatea unui posibil atac.Între timp, occidentul nu pare unit în fața unei posibile invazii, cu Germania făcând notă discordantă atât în ceea ce privește creșterea capabilității armate a Ucrainei, dar și în fața unor posibile sancțiuni impuse Moscovei, cancelarul german Olaf Scholz îndemând la precauție.

Vladimir PutinFoto: AFP / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații, LIVETEX:

22.35:Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat duminică că țara a primit un al doilea lot de arme de la Statele Unite ca parte a ajutorului defensiv în valoare totală de 200 de milioane de dolari

20.45: Franţa pledează pentru un dialog direct al Uniunii Europene cu Rusia asupra arhitecturii de securitate în Europa, a declarat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune

20.20: Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei.

19.30:Blinken își întărește amenințările față de Rusia: ”Dacă o singură forță suplimentară” intră în Ucraina, SUA vor reacționa puternic

17.00:Cum arată harta acumulării de forțe rusești la granița cu Ucraina: nave, tancuri și trupe

15.25:Ucraina a declarat duminică că va „continua să demonteze” orice grup pro-rus, după acuzațiile britanice că Moscova încearcă, potrivit Londrei, să impună Kievului un lider pro-rus

15.00Cine este ”prezidențiabilul„ pe care Putin vrea să-l instaleze la Kiev prin lovitura de stat: Evgheni Muraev

13.00 Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraev, despre care Marea Britanie a spus sâmbătă noaptea că este un potenţial candidat ales de Kremlin să conducă Ucraina după o ofensivă militară, a revenit cu noi comentarii printr-o postare pe Facebook. După ce prima sa reacție a fost să râdă, afirmând că ipoteza avansată de Londra nu are noimă, acum Muraev susține acum că Ucraina are nevoie de noi lideri, care să urmărească doar interesul național.

10.40 Vicepremierul britanic Dominic Raab a declarat că Rusia riscă sancțiuni extrem de dure dacă va orchestra o lovitură de stat în Ucraina și va instala un guvern marionetă.

Pe de altă parte, el a adăugat că este foarte puțin probabil ca Marea Britanie să trimită trupe pentru a apăra Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE 09.59 Surse citate de CNN spun că SUA dețin aceleași informații furnizate de Londra. De altfel, sâmbătă, Casa Albă a precizat că președintele Joe Biden s-a întâlnit cu departamentul de securitate națională pentru a discuta despre campania agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a fost informat cu privire la evoluția operațiunilor militare rusești de la granița cu Ucraina și au fost discutate atât eforturile diplomatice de detensionare a stiuației, cât și măsurile de apărare care sunt luate în calcul în coordonare cu aliații și partenerii SUA, inclusiv trimiterea de asistență militară Kievului.

"Președintele Biden a reafirmat că o nouă incursiune a Rusiei în Ucraina va atrage sancțiuni dure din partea SUA și a aliaților”, a transmis Casa Albă.

Surse la curent cu informațiile deținute de serviciile secrete britanice și americane au confirmat că SUA au dovezi similare privind planurile lui Putin de instalare a unui guvern pro-rus. "Da, am văzut informații ale serviciilor secrete care arată că Rusia caută modalități de a evita un război de uzură și de lungă durată. Asta include planuri cum ar fi instalarea unui guvern pro-rus și utlizarea agențiilor de spionaj pentru a declanșa revolte”.

Ministerul britanic de externe a mai transmis că are informații legate de foști politicieni ucraineni care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești, pe listă figurând 5 persoane. ”Unii dintre aceștia sunt în legătură cu ofițeri ai serviciilor de informații rusești implicați la acest moment în plănuirea unui atac”, a mai transmis MAE britanic, fără a da alte detalii.

Dezvăluirile au loc în contextul în care Rusia a mobilizat 100.000 de soldați de-a lungul frontierei cu Ucraina, negând însă că intenționează să invadeze fosta republică sovietică.

Într-o declarație de presă, ministrul britanic de externe Liz Truss afirma: "Informațiile făcute publice astăzi pun în lumină amploarea activităților rusești menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra strategiei Kremlinului. Rusia trebuie să detensioneze situația, să înceteze campania de agresiune și dezinformare, urmând calea diplomației”, a mai transmis ea.

Dezvăluirile MAE britanic vin însă și într-un context politic intern mai complicat, având în vedere presiunile la care este supus premierul Boris Johnson din cauza ultimului scandal legat de petrecerea din timpul perioadei de lockdown.

”Nu prea are logică”

Astfel, The Observer spune că informațiile transmise au fost primite cu ceva confuzie. În plus, the Observer l-a contactat pe prezidențiabilul lui Vladimir Putin menit să fie instalat la Kiev în urma loviturii de stat.

“Mi-ați făcut seara mai frumoasă. Ministerul britanic de externe pare să fie confuz”, a declarat fostul parlamentar Evgheni Muraev, râzând.

“Nu prea are logică (întrega poveste- n.red). Eu am interdicție de intrare în Rusia. Mai mult, banii de la firma tatălui meu au fost confiscați”, a susținut acesta.

Declarația ministerului de externe de la Londra a venit după o intervenție din 10 Downing Street, Boris Johnson insistând asupra luării de atitudine în criza din Ucraina.

Lista neagră a complotiștilor

Muraev, patron de media, a pierdut mandatul de parlamentar în alegerile din 2019 când partidul său nu a reușit să treacă pragul electoral de 5%, amintește și BBC.

Ceilalți patru politicieni conectați la serviciile de informații rusești sunt Mikola Azarov, Volodimir Sivkovici, Serghei Arbuzov și Andrii Kluev.

Mikola Azarov a fost prim ministru în timpul mandatului președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat de la putere în 2014.

Azarov a fugit apoi în Rusia unde are fi pus la cale un guvern marionetă care acționa din exil. El a fost supus unor sancțiuni internaționale și a fost dat în urmărire de Interpol, la cererea Kievului.

Volodimir Sivkovici este fostul director adjunct al Serviciului Național de Securitate din Ucraina și a fost introdus pe lista sancțiunilor de către SUA, chiar în cursul acestei săptămâni, acuzat că lucrează pentru serviciile secrete rusești.

Ceilalți doi, Serghei Arbuzov și Andrii Kluev, au fost amândoi vicepremieri în mandatul lui Ianukovici.

Știre în curs de actualizare