Secretarul american de stat Antony Blinken și-a amplificat avertismentul împotriva unei invazii ruse a Ucrainei, spunând că dacă „o singură forță rusă suplimentară” intră în Ucraina „într-un mod agresiv”, va avea ca rezultat un răspuns puternic din partea SUA și a aliaților săi, relatează CNN.

Antony BlinkenFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am spus, asta ar declanșa un răspuns rapid, puternic și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat duminică Blinken la CNN.

Comentariile secretarului vin să întărească poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă suplimentară a Rusiei, după ce țara a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina.

CNN mai scrie că, deși oficialii americani au emis avertismente față de Rusia în ultimele zile, președintele Joe Biden a dat un mesaj confunz săptămâna trecutî spunând la o conferință de presă că o „incursiune minoră” ar putea să nu declanșeze același răspuns din partea NATO ca în fața unei invazii.

Președintele a clarificat ulterior că orice trupă rusă care trece granița Ucrainei ar constitui o invazie, iar Blinken, în urma unei întâlniri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a avertizat, de asemenea, că orice invazie rusă a Ucrainei va fi „întâmpinată cu un răspuns sever și unitar."

Blinken a apărat duminică și refuzul administrației de a impune sancțiuni împotriva Rusiei în mod preventiv, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA și aliaților săi să penalizeze Moscova pentru acumularea masivă de trupe de-a lungul granițelor Ucrainei.

„Când vine vorba de sancțiuni, scopul acestor sancțiuni este de a descuraja agresiunea rusă”, a spus el. „Deci, dacă sunt declanșate acum, pierzi efectul de descurajare. Toate lucrurile pe care le facem, inclusiv construirea într-un mod unit cu Europa, consecințe masive pentru Rusia, sunt concepute pentru a lua în considerare calculele președintelui (Vladimir) Putin și să-l descurajăm și să ia măsuri agresive, chiar dacă urmărim diplomația în același timp”.