Proeminentul satirist Victor Șenderovici, cunoscut în Rusia pentru pozițiile sale anti-Kremlin, a fugit din țară după ce a fost dat în judecată de magnatul cateringului cunoscut după porecla de „bucătarul lui Putin”, relatează The Moscow Times.

Victor Senderovici a fugit din RusiaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Evgheni Prigojin, cunoscut pentru organizarea unor dineuri la Kremlin prin firma sa de catering, i-a dat în judecată pentru defăimare pe Șenderovici și reprezentanții postului de radio liberal Ecoul Moscovei fiindcă au menționat despre cazierul său din perioada sovietică.

O instanță din St. Petersburg i-a dat câștig de cauză luna trecută, ordonându-i satiristului să îi plătească despăgubiri.

Șenderovici spune acum că există pericolul de a fi arestat și condamnat la 5 ani de închisoare după ce Prigojin i-a intentat un nou proces pentru defăimare.

„Mă voi abține de la a participa personal la procesul penal”, a scris acesta marți pe Facebook în postarea în care a anunțat că a părăsit Rusia.

Cine este Victor Șenderovici, „agent străin” pentru Kremlin

Șenderovici, cunoscut pentru munca sa la Kukly („Păpușile”), un popular serial cu marionete despre politică la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, este ultimul critic al Kremlinului care a decis să părăsească țara după ce autoritățile ruse au declanșat anul trecut un val fără precedent după căderea Uniunii Sovietice de reprimare a opoziției.

Satiristul spune că noul proces penal reprezintă doar cel mai recent episod dintr-o serie de hărțuiri la care a fost supus, relatând că i-a fost spartă casa, a fost pus sub supraveghere de autorități, defăimat și amenințat cu moartea, de-a lungul ultimelor două decenii.

„Kremlinul a dat de înțeles în ultimii 20 de ani că ar trebui să plec prin nesfârșitele acuzații penale formulate împotriva mea”, spune Șenderovici.

În luna decembrie acesta a fost desemnat de ministerul rus al justiției ca „agent străin”, alături de o serie de alți câțiva cunoscuți critici ai președintelui Vladimir Putin.

Șenderovici, care a obținut cetățenia israeliană anul trecut, nu a dezvăluit în ce țară s-a mutat dar a afirmat că „voi continua să îndeplinesc funcția de agent străin departe de țara mea natală dar fără botniță”.

Cunoscutul site de investigații Bellingcat și 9 jurnaliști au fost declarați „agenți străini” de către Rusia în luna octombrie a anului trecut.

Persoanele și organizațiile desemnate drept „agenți străini” de către Kremlin sunt obligate să anunțe acest lucru în fiecare articol publicat, inclusiv în postările făcute pe platformele social media.

Citește și: