Prins într-o serie de scandaluri, premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că „își asuma” responsabilitatea pentru înfrângerea partidului său conservator la alegerile locale, care îl slăbește și mai mult în mijlocul unei reapariții epidemice, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Sfârșitul de an s-a transformat într-un coșmar pentru liderul conservator, la doi ani de la victoria sa electorală istorică cu promisiunea de a realiza Brexit.

Cel care a fost încununat până de curând cu o popularitate mare își vede acum autoritatea pusă sub semnul întrebării de către cei din partidul său pe măsură ce scandalurile se acumulează, inflația crește și contaminările cu coronavirus cresc spectaculos -peste 93.000 vineri, un nou record negativ.

Joi, alegerile parțiale din North Shropshire, o circumscripție foarte rurală din centrul Angliei câștigată de mult timp de conservatori și foarte pro-Brexit, au fost câștigate de Lib Dems cu 47% din voturi.

Alegătorii i-au transmis „clar” lui Boris Johnson că simpatia pentru partidul său s-a terminat, a declarat câștigătoarea Helen Morgan după ce victoria ei a fost anunțată.

„Cu toată smerenia, trebuie să accept acest verdict”, a răspuns Boris Johnson. „Sunt responsabil pentru tot ceea ce face guvernul și, desigur, îmi asum responsabilitatea personală pentru asta”, a spus el, spunând că „înțelege” nemulțumirea britanicilor.

„Alegătorii din North Shropshire s-au săturat”, a declarat președintele Partidului Conservator, Oliver Dowden, pentru SkyNews. „Cred că au vrut să ne trimită un mesaj și (...) am auzit bine”.