Președintele american Joe Biden și-a exprimat marți în timpul videoconferinței cu omologul său rus, Vladimir Putin, îngrijorări profunde privind acțiunile Moscovei în Ucraina și a avertizat cu ”sancțiuni dure”, inclusiv economice, în cazul unei escaladări militare, potrivit Casei Albe, relatează AFP și Reuters.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

22:50 Putin i-a propus lui Biden să-și ridice reciproc restricțiile privind reprezentanțele lor diplomatice

20.30: Președintele Biden și-a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite și a aliaților noștri europeni cu privire la creșterea forțelor Rusiei din jurul Ucrainei și a precizat că ”SUA și aliații noștri vor răspunde cu măsuri puternice economice și de altă natură în cazul unei escaladări militare”, a arată un comunicat al Casei Albe.

Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut detensionarea și revenirea la diplomație, se arată în comunicat.

UPDATE 19.25: Discuțiile dintre Biden și Putin s-au încheiat după mai bine de două ore

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au avut marți o videoconferință prin care Washington a încercat să evite o escaladare militarp în Ucraina, iar Moscova să-și marcheze propriile ”linii roșii” strategice. Joe Biden îi va suna marți pe președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, pe prim-ministrul italian Mario Draghi și prim-ministrul britanic Boris Johnson, după schimbul de opinii cu Vladimir Putin despre situația de la granița cu Ucraina, a raportat, printre altele, Casa Albă.

Executivul american amintește că președintele a vorbit luni cu cei patru aliați și a acceptat să rămână „în strânsă legătură”, potrivit unui comunicat.

Casa Albă adaugă că consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, va răspunde la întrebările jurnaliștilor despre schimb la 19:00 GMT în timpul unei conferințe de presă.

----------------------

Discuția prin videoconferință „va dura atât cât va fi necesar”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția publică de știri TASS.

„Mă bucur să vă văd din nou”, a spus Joe Biden, spunând că speră să-și întâlnească omologul „în persoană” data viitoare.

„Vă salut, domnule președinte”, a spus zâmbind Vladimir Putin, așezat la o masă lungă. Președintele rus se află în reședința sa din Soci, o stațiune de pe litoralul Mării Negre.

Speranța președintelui american de a stabili o relație „stabilă” și „previzibilă” cu Rusia, exprimată în iunie în timpul unui summit în persoană la Geneva.

În afară de Ucraina, Putin şi Biden vor mai discuta, printre alte teme, despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva, potrivit precizărilor Kremlinului.

Vladimir Putin a propus săptămâna trecută NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ''liniile roşii''.

Kremlinul a anunțat marți că nu se așteaptă ca discuția virtuală ce va avea loc între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden în privința Ucrainei să aibă vreun rezultat însă a făcut un apel la calm, în pofida masării de trupe rusești la graniță.

Casa Albă a anunțat că Biden intenționează să îl avertizeze pe Putin că o posibilă invazie a Ucrainei va avea repercusiuni economice majore.

Biden a declarat la rândul său în cursul acestui weekend că lucrează la un plan ce va face ca Rusiei să îi fie „foarte, foarte” greu să intre în Ucraina.

Rusia a negat constant că intenționează să atace din nou Ucraina și a acuzat Occidentul și Kievul că amplifică artificial tensiunile.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă că Moscova regretă ceea ce a catalogat drept „tendințele previzibile ale Casei Albe de a recurge la sancțiuni”.

El a adăugat însă că președintele rus Vladimir Putin este dispus să asculte îngrijorările exprimate de Biden și că își va prezenta propriile nemulțumiri în timpul discuției virtuale.

„Nu trebuie să ne așteptăm la vreun progres din această conversație. Este o conversație de lucru într-o perioadă foarte dificilă”, a declarat Peskov.

„Escaladarea tensiunilor din Europa a sărit de pe radar, este extraordinară și necesită o discuție personală la cel mai înalt nivel”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UE, pregătită să impună noi sancţiuni Moscovei, în caz de agresiune împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

'UE va răspunde în mod adecvat la orice nouă agresiune, inclusiv încălcări ale dreptului internaţional şi orice alte altă acţiune răuvoitoare desfăşurată împotriva noastră sau a vecinilor noştri, inclusiv Ucraina', a afirmat Ursula von der Leyen într-o declaraţie făcută prin videoconferinţă către ambasadorii ţărilor UE, scrie AFP, potrivit Agerpres.

'Acest răspuns va lua forma unei înăspriri şi extinderi solide ale regimurilor de sancţiuni existente. Şi pe deasupra suntem gata să luăm măsuri restrictive suplimentare', a adăugat şefa executivului european.

UE a adoptat sancţiuni economice împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, iar Moscova a răspuns prin măsuri similare.