Mai multe mii de membri ai forţelor de ordine spaniole au manifestat sâmbătă, alături de lideri ai partidelor de dreapta, împotriva proiectului de reformă a unei legi care interzice din 2015 folosirea neautorizată a imaginilor cu poliţişti dacă acestea îi pot pune în pericol, relatează AFP și Agerpres.

Politist spaniolFoto: Profimedia Images

Manifestanţii, care agitau steaguri spaniole şi bannere sindicale, au defilat spre Ministerul de Interne la apelul Jusapol, care grupează principalele organizaţii sindicale ale poliţiei şi Gărzii Civile, Jupol şi Jucil.

'Spunem ''nu'' reformei. Credem că legea trebuie adaptată perioadei actuale şi reformată, dar nu trebuie să călcăm în picioare niciodată drepturile celor care au ca misiune securitatea şi lucrează în fiecare zi cu această lege', le-a declarat jurnaliştilor preşedintele Jusapol, Miguel Angel Gomez.

Proiectul de reformă - la care lucrează socialiştii premierului Pedro Sanchez şi aliaţii lor din stânga radicală Podemos - are drept scop principal să pună în acord textul cu decizia Tribunalului constituţional care a declarat anul trecut 'neconstituţională' obligaţia de a cere autorizaţie pentru folosirea imaginilor forţelor de ordine, întrucât aceasta revine la 'cenzură prealabilă'.

Legea fusese adoptată în 2015 sub guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy, în plin val de manifestaţii anti-austeritate. Actualul guvern de stânga promisese să o reformeze.

Încălcarea legii se pedepseşte cu amendă de la 600 la 10.400 de euro.

Textul prezintă similitudini cu controversata lege franceză a securităţii globale, al cărei articol ce pedepsea 'provocarea la identificarea' forţelor de ordine a fost cenzurat în mai de Consiliul Constituţional.

Luând cuvântul la manifestaţie, liderul opoziţiei, Pablo Casado, preşedintele Partidului Popular (PP, dreapta), şi-a exprimat sprijinul deplin faţă de protestatari.

'Zilnic, patru poliţişti sunt agresaţi, ceea ce este absolut intolerabil', a declarat Casado, cerându-i premierului Pedro Sanchez 'să asculte strada şi miile de poliţişti care şi-au riscat viaţa pentru a apăra democraţia spaniolă şi libertatea'.

Şi alţi responsabili politici s-au alăturat manifestaţiei, printre care Santiago Abascal, liderul Vox (de extremă-dreapta), şi Ines Arrimadas, din fruntea partidului Ciudadanos (centru-dreapta).