​Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va expulza ambasadorii a zece state, printre care Franţa, Germania şi Statele Unite, în urma apelului lansat de acestea ca filantropul Osman Kavala să fie eliberat din închisoare după 4 ani de detenție, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Cei care îi iau apărarea acestei rămășițe a lui Soros încearcă să obțină eliberarea sa. Am transmis Ministerului nostru de Externe că nu ne putem permite să-i găzduim în ţara noastră. Este datoria voastră să daţi o lecţie Turciei?”, a denunţat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția Bloomberg.

De-a lungul anilor președintele turc a afirmat de mai multe ori că filantropul ar fi „reprezentantul în Turcia” al miliardarului american George Soros, acuzându-l de asemenea de „finanțarea teroriștilor”.

Zece ţări occidentale au îndemnat într-un comunicat comun remis luni seara la o „soluţionare dreaptă şi rapidă în dosarul” Osman Kavala, un editor şi filantrop turc, încarcerat de 4 ani de zile fără a fi condamnat pentru vreo infracțiune.

Ministerul de externe de la Ankara a anunțat marți că i-a convocat pe ambasadorii celor 10 state.

Printre celelalte țări semnatare s-au numărat Canada, Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda și Norvegia.

Osman Kavala este cunoscut în Turcia pentru sprijinirea proiectelor culturale în favoarea dialogului și păcii, printre acestea numărându-se probleme privind protejarea minorităților, relațiile cu kurzii și reconcilierea turco-armeană.

Kavala a fost pus sub acuzare inițial în octombrie 2017 pentru susținerea protestelor antiguvernamentale din 2013, cunoscute drept mișcarea Gezi, împotriva lui Erdogan, pe atunci prim-ministru al Turciei.

În pofida achitării sale în luna februarie a anului următor, acesta nu a putut părăsi închisoarea, fiind imediat reținut de către poliție ca urmare a unei alte investigații în care este acuzat de o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Erdogan în 2016.

Încarcerarea sa l-a făcut unul din simbolurile represiunii orchestrate împotriva societății civile din Turcia.