De la bucurie la disperare. Un procuror din Istanbul a ordonat marți arestarea filantropului Osman Kavala, la puțin timp după achitarea sa într-un alt dosar, o decizie controversată care riscă să întărească îngrijorările legate de statul de drept din Turcia, scrie AFP.

Osman KavalaFoto: osmankavala.org

În cursul după-amiezii, un tribunal din Silivri, în apropiere de Istanbul, a achitat nouă persoane, printre care și Kavala, acuzate de tentativă de răsturnare a guvernului pentru susținerea față de manifestațiile antiguvernamentale din 2013, cunoscute sub numele de Mișcarea din Gezi.

Tribunalul ordonase și eliberarea acestui mecena închis de peste doi ani, o încarcerare care devenise simbolul presiunilor în creștere asupra societății civile din Turcia.

Dar, în condițiile în care eliberarea sa era așteptată, biroul procurorului general din Istanbul a anunțat în cursul serii că a emis un mandat de arestare împotriva lui Kavala în cadrul unei anchete separate, legată de o tentativă de puci care l-a vizat pe Erdogan în 2016.

Nu este clar deocamdată dacă acesta va ieși din închisoare înainte de a fi imediat arestat sau plasarea în starea de reținere se va face fără ca măcar să iasă din penitenciar.

Citește și: