Procesul cardinalului Becciu și al complicilor săi, judecați pentru diverse infracțiuni financiare, a fost deschis marți la Vatican. Este pentru prima dată când un cardinal important apare în fața tribunalului celui mai mic stat din lume, potrivit AFP.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu alaturi de Papa FranciscFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Următoarea ședință a fost amânată pentru 5 octombrie, instanța acceptând cererea apărării pentru un timp suplimentar de pregătire.

Procesul se desfășoară într-o cameră special amenajată în Muzeele Vaticanului. Trei magistrați stau sub un crucifix atârnat pe peretele alb. Un portret al Papei Francisc zâmbitor domină băncile avocaților inculpaților.

Printre aceștia, Angelo Becciu, demis din funcții și lipsit de privilegiile sale de cardinal de către suveranul pontif în septembrie anul trecut, purtând o mare cruce de argint în jurul gâtului.

În centrul procedurii: achiziționarea costisitoare a unei clădiri de prestigiu din Londra ca parte a activităților de investiții ale Sfântului Scaun, ale cărei active imobiliare sunt considerabile.

Doi ani de investigații cu privire la rolul înalților oficiali ai administrației Vaticanului, companiilor offshore și intermediari venali au condus la interogarea a zece protagoniști care trebuie să răspundă în special la acuzațiile de fraudă, delapidare, abuz de putere, spălare de bani, corupție, extorcare ...

Cazul a evidențiat utilizarea nesăbuită a Denarului Sfântului Petru, marea colecție anuală de donații dedicate acțiunilor caritabile ale Papei. Cu un preț de cumpărare supraevaluat, o ipotecă ascunsă și un Sfânt Scaun lipsit de mult timp de orice control, chiar exorbitant, achiziția a devenit un coșmar pentru reputația Bisericii.

Intermediari fără scrupule

Dintre cei zece inculpați, jumătate au lucrat în Vatican în timpul achiziționării în două faze a clădirii de 17.000 m2 situată în Sloane Square, în elegantul cartier londonez Chelsea.

În 2013-2014, secretarul de stat a împrumutat peste 200 de milioane de dolari (166 milioane de euro la acea vreme, în special de la Credit Suisse) pentru a investi în fondul luxemburghez „Athena” al unui om de afaceri italiano-elvețian, Raffaele Mincione.

Jumătate din sumă a fost destinată achiziționării a 45% din clădirea londoneză, cealaltă jumătate pentru investiții bursiere.

Raffaele Mincione folosește banii Bisericii pentru „operațiuni speculative”, cum ar fi cumpărarea băncilor slabe. În conflict de interese, subliniază magistrații, își finanțează și propriile proiecte. Sfântul Scaun, care suferă pierderi și nu are control asupra alegerii investițiilor care nu sunt neapărat etice, va decide patru ani mai târziu, la sfârșitul anului 2018, să pună capăt alianței.

Un nou intermediar londonez, italianul Gianluigi Torzi, este ales pentru a negocia ruptura cu Raffaele Mincione - care va obține 40 de milioane de lire sterline - și proprietatea deplină a clădirii de către Vatican.

Cu toate acestea, Torzi va prelua controlul asupra proprietății (prin acțiuni cu drept de vot).

Cardinalul Becciu la cârmă

Cecilia Marogna

Cecilia Marogna

Foto: Gb / Zuma Press / Profimedia Images

Două persoane i-ar fi ajutat în mod special pe cei doi intermediari londonezi, pentru remunerație: Enrico Crasso, de naționalitate elvețiană și fost bancher al Credit Suisse, timp de decenii consultant financiar al Secretariatului de Stat al Vaticanului și Fabrizio Tirabassi, angajat italian al acestei secțiuni.

În ceea ce-l privește pe Angelo Becciu, în 2014 a fost „Înlocuitor al Secretariatului de Stat”, numărul doi și echivalentul unui ministru de interne aflat în contact permanent cu papa Francisc. De asemenea, va fi chemat să apară fostul său asistent, părintele Mauro Carlino, precum și cei doi foști lideri ai jandarmului financiar Vatican (AIF, de atunci restructurat și redenumit), elvețianul René Brülhart și italianul Tommaso Di Ruzza.

Fără legătură cu achiziția de la Londra, o femeie, Cecilia Marogna, la rândul ei susține că a fost angajată de cardinal pentru activități de informații și pentru a oferi „diplomație paralelă” care să ajute misionarii din zonele de conflict.. Aceasta ar fi primit 575.000 de euro de la Secretariatul de stat pe un cont sloven.

În cele din urmă, procesul va analiza un alt caz legat și de cardinalul Becciu: finanțarea cu 825.000 de euro a afacerii fratelui său pentru activități, eventual, caritabile.