Poliția din Milano a anunțat arestarea unei femei în vârstă de 39 de ani care a lucrat pentru cardinalul Angelo Becciu, un înalt oficial al Vaticanului care a fost obligat să își dea demisia luna trecută în urma unor suspiciuni de deturnare de fonduri, relatează BBC.

Cecilia MarognaFoto: Gb / Zuma Press / Profimedia Images

Cecilia Marogna a afirmat că a primit 500.000 de euro de la cardinalul Becciu, aceasta fiind arestată după ce Interpolul a emis un mandat de arestare pe numele ei la solicitarea sfântului scaun.

Atât Marogna cât și cardinalul Becciu au negat comiterea vreunei infracțiuni.

Marogna a confirmat în mai multe interviuri acordate presei italiene în ultimele zile că a fost plătită cu 500.000 de euro de cardinalul Becciu printr-o companie cu sediul în Slovenia, afirmând că banii au fost primiți pentru a oferi „diplomație paralelă” care să ajute misionarii din zonele de conflict.

Un înalt oficial al Vaticanului a declarat pentru agenția Reuters că femeia este suspectată de „deturnare de fonduri și delapidare în formă agravată în complicitate cu alții”.

Cardinalul este acuzat că a autorizat plățile către Marogna în timp ce era în conducerea Secretariatului de Stat al Vaticanului care gestionează donațiile primite de Biserica Catolică.

„Nu am furat nici măcar un singur euro”, a declarat Marogna pentru ziarul italian Domani.

Aceasta a negat de asemenea informațiile potrivit cărora ar fi amanta cardinalului, declarând pentru Corriere della Sera că este o „analistă politică și expertă în domeniul informațiilor” cu „o rețea de prietenii în Africa și Orientul Mijlociu” care protejează reprezentanții Vaticanului din străinătate.

Cardinalul Becciu, în vârstă de 72 de ani, și-a dat demisia luna trecută, relatând ulterior că papa Francisc i-a cerut acest lucru datorită suspiciunilor că ar fi dat din banii Bisericii rudelor sale.

Numele cardinalului a fost menționat de multe ori în contextul unei investigații explozive, lansată acum un an, în privința unor aranjamente financiare opace pentru a cumpăra o clădire în elegantul cartier londonez Chelsea.

Procesul de cumpărare a început în 2014 când Mgr. Becciu se afla încă în secretariatul de stat, administrația centrală a Sfântului Scaun hotărând pentru această investiție.

Citește și: