Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, originar din Insula Sardinia, are ambiții care țintesc Sfântul Scaun, dar capul Bisericii romano-catolice aflat acum în funcție, Papa Francisc, l-a demis din cauza presupuselor afaceri ilegale despre care a raportat revista săptămânală L’Espresso, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluată de agenția Rador.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu alaturi de Papa FranciscFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Cardinalul bănuiește că este vorba de un complot și reclamă acest fapt. Prin urmare, Giovanni Angelo Becciu a dat în judecată săptămânalul italian „L'Espresso”, cerând daune în valoare de zece milioane de euro.

Potrivit presei italiene, care citează dosare judiciare, episcopul în vârstă de 72 de ani acuză publicația că „i-a distrus în mod deliberat reputația ca persoană și pe cea de preot” prin publicarea unor acuzații „complet nefondate”. În cazul în care verdictul se va pronunța împotriva L’Espresso, Becciu vrea să doneze banii ce îi vor reveni în scopuri caritabile și sociale, a declarat avocatul său Natale Callipari.

Publicația săptămânală L’Espresso a scris în ediția din 24 septembrie 2020 că Giovanni Angelo Becciu angajase investiții complet nepotrivite, în valoare de milioane de euro, ale Vaticanului într-o proprietate de lux din cartierul Chelsea din Londra, că favorizase companiile fraților săi oferindu-le comenzi de la Vatican și că plătise onorarii mari unui dubios consilier de securitate.

Tot pe 24 septembrie, în timpul unei scurte întâlniri, dominată de o dispoziție aparent aprinsă, Papa Francisc l-a destituit pe Becciu din calitatea de prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și l-a privat de toate drepturile funcției de cardinal, dar nu și de titlul formal. Aceasta înseamnă că Giovanni Angelo Becciu nu poate lua parte la conclavul pentru alegerea unui nou Papă.