Procuratura braziliană a anunțat vineri „deschiderea unei anchete” cu privire la acuzațiile împotriva președintelui Jair Bolsonaro, suspectat că nu a raportat ocazional o tentativă de corupție în guvernul său în achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

"Într-un aviz publicat vineri dimineață, biroul procurorului general a informat Curtea Supremă despre deschiderea unei anchete asupra evenimentelor raportate" de trei senatori care l-au acuzat pe domnul Bolsonaro de tăinuire, explică procuratura.

Printre acești senatori, vicepreședintele unei comisii de anchetă a Senatului (IPC) cu privire la modul în care guvernul Bolsonaro a gestionat criza sănătății, Randolfe Rodrigues, a estimat că șeful statului „nu a luat nicio măsură după ce a fost avertizat cu privire la o gigantică rețea de corupție în cadrul Ministerului Sănătății".

Oficialul ministerului Sănătății, Luis Ricardo Miranda, responsabilul de importuri medicale al ministerului, a declarat săptămâna trecută către CPI că se află sub „presiune atipică” pentru a aproba achiziționarea dozelor de vaccin Covaxin din India, pe care le-a considerat supraevaluate.

Acest oficial și fratele său, deputatul Luis Miranda, au dezvăluit că și-au dezvăluit suspiciunile lui Jair Bolsonaro, dar președintele nu a luat nicio măsură.

Suspendarea președintelui Jair Bolsonaro, un scenariu puțin probabil

Acum, procurorul general adjunct, Humberto Jacques de Medeiros, i-a cerut judecătorului Curții Supreme, Rosa Weber, permisiunea de a cere probe cu privire la cazul „și posibila prezentare a probelor” colectate de alte organe judiciare și legislative.

Dacă probele adunate sunt suficiente, parchetul va cere Curții Supreme să inițieze proceduri împotriva șefului statului.

Dar pentru aceasta Curtea Supremă trebuie să obțină aprobarea a două treimi din membrii Camerei Deputaților, iar Bolsonaro va fi suspendat din funcția sa timp de șase luni, până la finalizarea urmăririi penale.

Totuși, acest scenariu pare puțin probabil, având în vedere sprijinul pe care președintele îl are în camera inferioară a parlamentului.