Peste 100 de palestinieni au decedat în cursul zilei de luni în conflictul dintre mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel în Fâșia Gaza, au declarat joi autoritățile locale, citate de AFP.

Lovitura israeliana in GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministerul Sănătății din această enclavă palestiniană a raportat 103 morți, inclusiv 27 de copii și 580 răniți de luni. Pe partea israeliană, focul de rachete din Gaza a lăsat șapte morți și zeci de răniți.

Trupele israeliene au intrat în Fâșia Gaza ca parte a operațiunii militare în curs împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas, au declarat vineri reprezentanți ai armatei, potrivit AFP.

"Forțele aeriene israeliene și trupele terestre efectuează un atac în Fâșia Gaza", a spus armata într-un mesaj scurt. Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei Jonathan Conricus a confirmat că soldații israelieni au intrat în enclava palestiniană.

Trei rachete au fost lansate joi din sudul Libanului spre Israel, a indicat o sursă militară libaneză, notează AFP. Armata israeliană a confirmat tirurile, dar a subliniat că rachetele au căzut în Marea Mediterană.

Potrivit unor surse militare şi de securitate libaneze, proiectilele au fost trase dintr-o zonă aflată lângă tabăra de refugiaţi palestinieni din Rachidiyé, în sudul Libanului, o ţară învecinată cu Israelul.

Joi seara târziu, armata israeliană a intensificat atacurile împotriva enclavei. Și sute de oameni au fugit din casele lor pentru a evita loviturile aeriene în nordul Fâșiei Gaza, potrivit martorilor și jurnaliștilor AFP prezenți la fața locului.

Mai devreme în acea zi, armata israeliană a lovit locuința lui Samer Abu Daka, șeful diviziei de drone Hamas și un centru de informații militare Hamas, unde erau prezenți „zeci de agenți”.

Hamas, care controlează Gaza, a lansat, la rândul său, noi tiruri de rachete spre sudul Israelului, unde sunau sirenele în timpul nopții.

Mișcarea islamistă Hamas a declarat joi că a lansat o ”rachetă uriașă” cu o autonomie de 250 de kilometri lovind al doilea aeroport al Israelului și a cerut companiilor aeriene să „suspende” toate zborurile către statul evreu, potrivit AFP.

În ultimele ore, zborurile către Aeroportul Internațional Ben-Gurion din Tel Aviv au fost redirecționate către Aeroportul Ramon, lângă Eilat, în sudul țării, către care Hamas spune că a lansat această rachetă.

Comandantul brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, Mohammed Deif, a anunțat prin intermediul purtătorului său de cuvânt că a lansat o rachetă cu o rază de acțiune de 250 km către aeroportul Ramon, situat la mai mult de 200 km de graniță.

Enclavă palestiniană aflată sub controlul acestei mișcări armate islamiste spun că au lansat recheta ca „represalii” pentru loviturile aeriene israeliene.

Ministrul apărării al Israelului, Benny Gantz, a ordonat joi o "întărire masivă" a forţelor de securitate în oraşele mixte israeliene, unde convieţuiesc evrei şi arabi, pentru a combate violenţele din ultimele zile, informează AFP și Agerpres.

"Suntem într-o situaţie de urgenţă (...) şi este acum necesar să întărim masiv forţele pe teren", a transmis Gantz într-un comunicat, anunţând rechemarea a zece companii de pază a frontierei care operează de obicei în Cisiordania ocupată.

Statele Unite s-au opus organizării, vineri, a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la noul focar de violenţe între israelieni şi palestinieni, au indicat surse diplomatice, relatează AFP.

"Mâine nu va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate", a declarat joi un purtător de cuvânt chinez, a cărui ţară prezidează în prezent această instanţă.