​Mișcarea islamistă Hamas a declarat joi că a lansat o ”rachetă uriașă” cu o autonomie de 250 de kilometri lovind al doilea aeroport al Israelului și a cerut companiilor aeriene să „suspende” toate zborurile către statul evreu, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele ore, zborurile către Aeroportul Internațional Ben-Gurion din Tel Aviv au fost redirecționate către Aeroportul Ramon, lângă Eilat, în sudul țării, către care Hamas spune că a lansat această rachetă.

Comandantul brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, Mohammed Deif, a anunțat prin intermediul purtătorului său de cuvânt că a lansat o rachetă cu o rază de acțiune de 250 km către aeroportul Ramon, situat la mai mult de 200 km de graniță.

Enclavă palestiniană aflată sub controlul acestei mișcări armate islamiste spun că au lansat recheta ca „represalii” pentru loviturile aeriene israeliene.

Ministrul apărării al Israelului, Benny Gantz, a ordonat joi o "întărire masivă" a forţelor de securitate în oraşele mixte israeliene, unde convieţuiesc evrei şi arabi, pentru a combate violenţele din ultimele zile, informează AFP și Agerpres.

"Suntem într-o situaţie de urgenţă (...) şi este acum necesar să întărim masiv forţele pe teren", a transmis Gantz într-un comunicat, anunţând rechemarea a zece companii de pază a frontierei care operează de obicei în Cisiordania ocupată.

Violenţe au izbucnit în oraşele iudeo-arabe din Israel de la declanşarea, luni, a ostilităţilor între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

La Lod, oraş sărac de lângă Tel Aviv, tensiunea a sporit între tineri arabi şi grupuri de evrei extremişti, cu ciocniri, maşini incendiate, lansări de pietre şi de cocteiluri Molotov. Aceste violenţe l-au determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declare acolo "starea de urgenţă".

Oraşele mixte din nordul Israelului, mai ales Acra (Akko), sunt şi ele scena unor violenţe.