Rusia a propus marți ONU o conferință ministerială internațională în primăvară sau în vară cu privire la conflictul israeliano-palestinian, cu mai mulți participanți, SUA promițând din partea sa să reînnoiască relațiile cu palestinienii, potrivit AFP.

Copii in tabara de refugiati palestinieni Al Rashidija in LibanFoto: EU/ECHO/PeterBiro

Amintind că Rusia a aprobat de la bun început cererea făcută în septembrie de președintele palestinian Mahmoud Abbas pentru o conferință internațională la începutul anului 2021 pentru „lansarea unui proces de pace”, șeful diplomației ruse Sergey Lavrov a detaliat cine ar putea participa acolo, în timpul unei videoconferințe pe Orientul Mijlociu al Consiliului de Securitate.

„Propunem să luăm în considerare în primăvara-vara anului 2021 organizarea unei conferințe ministeriale internaționale la care Rusia, Statele Unite, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană ar participa ca membri ai Cvartetului (organism de mediere din Orientul Mijlociu), precum și patru state arabe, Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Bahrain și, bineînțeles, Israel și Palestina”, a spus el.

"Ar fi, de asemenea, important să invitați Arabia Saudită, care este la originea inițiativei arabe de pace", a adăugat el, fără a da o dată sau un loc precis pentru o astfel de conferință.

"Această întâlnire ar putea fi o platformă pentru a efectua o analiză completă a situației și pentru a ajuta țările să stabilească un dialog", a spus Serghei Lavrov, reamintind că Rusia este, de asemenea, „pregătită să organizeze o întâlnire la Moscova între Israel și Palestina".

China a sprijinit ideea rusă de conferință internațională, cu greu menționată de ceilalți membri ai Consiliului.

La ultima Adunare Generală a ONU, Mahmoud Abbas, care a respins un plan de pace al ex-președintelui Donald Trump, plan considerat dezechilibrat, a subliniat că soluționarea conflictului israeliano-palestinian trebuie realizată „pe baza dreptului internațional” și a parametrilor conveniți de către comunitatea internațională.

În cadrul sesiunii de marți, aproape toți vorbitorii, inclusiv Statele Unite, au reafirmat necesitatea unei „soluții cu două state”, agreată de Israel și Palestina, care vor trăi unii lângă alții și în siguranță.

„Administrația Biden va restabili un angajament credibil al Statelor Unite cu palestinienii și israelienii”, a asigurat ambasadorul american în funcție la ONU, Richard Mills.

Noul președinte intenționează "să restabilească programele de asistență americane care sprijină dezvoltarea economică și ajutorul umanitar pentru poporul palestinian și să ia măsuri pentru redeschiderea misiunilor diplomatice închise de ultima administrație", a spus el.

Timp de patru ani, Statele Unite au oprit în mod special finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) și au închis biroul de reprezentare palestinian la Washington.