Guvernul american l-a executat joi pe Corey Johnson, care a primit pedeapsa capitală pentru uciderea a șapte persoane, aceasta fiind una dintre ultimele execuții programate să aibă loc înainte de sfârștiul mandatului președintelui Donald Trump. Execuția a avut loc după ce Curtea Supremă a respins o contestație prin care se cerea amânarea pentru ca Johnson să se recupereze după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19, relatează Reuters.

catuse Foto: Hotnews

Johnson a fost executat prin injecție cu pentobarbital, fiind al 12-lea condamnat care este executat în ultimul an. Curtea Supremă, dominată de conservatori, a invalidat o decizie a unei instanțe inferioare potrivit căreia ultimii doi bărbați care urmau să fie executați pe finalul mandatului administrației Trump beneficiau de o amânare din cauza faptului că au fost diagnosticați cu Covid-19.

Corey Johnson a fost condamnat la moarte pentru uciderea a șapte persoane, în Virginia, în 1992, acesta fiind implicat într-o rețea de traficanți de droguri. Avocații săi au susținut că acesta nu are discernământ și execuția sa ar fi neconstituțională.

A doua și ultima execuție programată de Departamentul de Justiție ar urma să aibă loc vineri seara. Este vorba despre executarea lui Dustin Higgs, condamnat într-un alt dosar pentru răpirea și uciderea a trei femei în 1996, în Maryland. Și Higgs a fost diagnosticat cu Covid-19.

După o pauză de 17 ani, administrația Trump a reluat practica execuțiilor anul trecut, bifând un record în acest sens. De altfel, miercuri, Statele Unite au executat-o pe Lisa Montgomery, singura femeie care era printre condamnații la moarte ai guvernului federal. A fost prima oară, din 1953 și până acum, când o condamnare la moarte a unei femei a fost pusă în aplicare la nivel federal.

Președintele ales al SUA, democratul Joe Biden, a declarat că intenționează să dispună abolirea pedepsei capitale.