Statele Unite au executat-o, în primele ore ale zilei de miercuri, pe Lisa Montgomery, singura femeie care era printre condamnații la moarte ai guvernului federal, transmite Reuters, citând reporterul care a îndeplinit funcția de martor mass-media la execuție.

Lisa MontgomeryFoto: Captura YouTube

Aceasta a fost prima oară, din 1953 și până acum, când o condamnare la moarte a unei femei a fost pusă în aplicare la nivel federal.

Execuția a avut loc după ce Curtea Supremă a decis contra unei decizii de amânare, în condițiile în care la mai multe instanțe federale s-au dus bătălii juridice pentru viața lui Montgomery, 52 de ani, ce trebuia să fie executată inițial marți, cu o injecție letală cu fenobarbital, la închisoarea Terre Haute din Idiana.

Kelley Henry, avocatul lui Montgomery a criticat extrem de dur execuția, spunând că a fost un ”malign, ilegal și nenecesar exercițiu de autoritarism”. Henry a argumentat anterior că Montgomery era bolnavă mintal, a suferit abuzuri îngrozitoare în copilărie și a avut o reprezentare slabă la proces.

Montgomery a fost condamnată în 2007, în Missouri, pentru că a răpit-o și a sugrumat-o pe Bobbie Jo Stinnett, însărcinată în opt luni. Montgomery i-a tăiat pântecul lui Stinnett și i-a scos copilul, bebelușul supraviețuind.

Câteva dintre rudele lui Stinnett au mers în la penitenciar pentru a asista la execuția lui Montgomery, potrivit Departamentului pentru Justiție.

La începutul procedurii, întrebată de femeia-gardian care punea în aplicare pedeapsa capitală dacă are are ultime cuvinte de spus, Montgomery a răspuns cu voce slabă că nu, potrivit reporterului care a îndeplinit funcția de martor mass-media.

Execuțiile la nivel federal au fost suspendate timp de 17 ani, și doar trei bărbați au primit pedeapsa capitală din partea guvernului federal din 1963 și până anul trecut, când Donald Trump, susținător de mult timp al pedepsei cu moartea, le-a reînceput.

Avocații lui Motgomery i-au cerut lui Trump, săptămâna trecută să îi schimbe pedeapsa cu cea a detenției pe viață, spunând că a comis crima în condițiile în care în copilărie a fost abuzată și violată în mod repetat de tatăl ei vitreg și de prietenii acestuia.

Aceasta este una dintre cele trei execuții programate de Departamentul de Justiție în ultima săptămână plină a administrației Trump. Celelalte execuții, programate joi și vineri, au fost însă amânate de un judecător federal din Washington, pentru ca cei doi criminali condamnați să se vindece de Covid-19.

Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Brown Heady la 18 decembrie 1953, conform înregistrărilor Biroului de Închisori al SUA, pentru răpire și crimă. Tot în 1953, Ethel Rosenberg a fost executată pentru spionaj, împreună cu soțul ei, Julius.