China a dezvăluit săptămâna aceasta planuri de a-și extinde drastic un program experimental de modificare a vremii pentru a acoperi o zonă de 5,5 milioane de kilometri pătrați, o zonă de 1,5 ori mai mare decât dimensiunea totală a Indiei, relatează CNN.

Recolta de orez in ChinaFoto: Liu Junxi / Xinhua News / Profimedia Images

China va avea un „sistem de modificare a vremii” până în 2025 mulțumită descoperirilor din „cercetarea fundamentală și tehnologii cheie”, precum și îmbunătățirilor ample în „prevenția riscurilor legate de siguranță”, potrivit Consiliului de Stat chinez.

Acesta afirmă că în următorii 5 ani zona totală care va fi acoperită de ploi sau căderi de zăpadă artificiale va ajunge la 5,5 milioane de kilometri pătrați, urmând ca 580.000 km² de să fie apărați de tehnologii antigrindină.

China a încercat de mult timp să controleze vremea pentru a-și proteja zonele agricole și asigura cer senin pentru evenimente cheie - aceasta a însămânțat nori înaintea Olimpiadei de la Beijing din 2008 pentru a reduce smogul și evita ploile în timpul competiției.

Mitingurile electorale cheie organizate în capitala chineză sunt notorii pentru cerul senin de care se bucură datorită modificării vremii și închiderii fabricilor din apropiere în preajma evenimentelor politice.

Ca și concept, însămânțarea norilor există de decenii. Aceasta funcționează prin injectarea unor cantități mici de iodură de argint în norii cu multă umiditate, aceasta condensându-se apoi în jurul noilor particule, devenind mai grea și transformându-se în cele din urmă în precipitații.

Un studiu finanțat de Fundația Națională pentru Științe din SUA și publicat anul acesta a descoperit că „însămânțarea norilor poate crește căderile de zăpadă pe o zonă extinsă dacă sunt favorabile condițiile atmosferice”.

Studiul a fost unul din primele care au susținut cu certitudine că însămânțarea norilor funcționează întrucât anterior au fost dificil de distins precipitațiile create ca urmare a practicii de cele rezultate din căderi normale de zăpadă.

Însă incertitudinea nu a împiedicat China să investească masiv în această tehnologie: țara a cheltuit 1,34 de miliarde de dolari pe diferite programe de modificare a vremii între 2012 și 2015.

Agenția de stat chineză Xinhua a relatat că modificarea vremii a ajutat anul trecut la reducerea cu 70% a pagubelor produse de grindină în provincia Xinjiang din vestul țării, o zonă agricolă cheie a Chinei.

Deși și alte țări au investit în însămânțarea norilor, printre acestea numărându-se Statele Unite, entuziasmul Chinei pentru tehnologie i-a alarmat pe unii, în special în India unde agricultura este puternic dependentă de muson.

Acesta a fost deja perturbat de schimbările climatice și a devenit mai puțin predictibil în ultimii ani.

Deși scopul principal al Beijingului pare a fi modificarea vremii pe plan intern, unii experți au avertizat că există potențialul ca impactul să fie resimțit și peste granițele țării.

Cercetătorii de la Universitatea Națională a Taiwanului au afirmat într-un studiu publicat anul trecut că „lipsa unei coordonări adecvate a activităților de modificare a vremii ar putea duce la 'furtul ploii' între regiuni învecinate”, atât în ceea ce privește China cât și alte țări.

Citește și: