Directorul celei mai importante instituţii culturale din Ungaria, Muzeul de Literatură „Petofi” din Budapesta, a criticat vehement influenţa omului de afaceri şi filantrop american George Soros în Europa, într-un articol provocator, informează sâmbătă agenția DPA, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Soros a transformat Europa într-o „cameră de gazare”, a scris Szilard Demeter într-un articol de opinie publicat pe portalul origo.hu, considerat apropiat guvernului ungar. „Gazul otrăvitor se împrăştie prin ţevile societăţii multiculturale deschise şi este letal pentru modul de viaţă european”, a continuat el. Ungaria şi Polonia sunt „noii evrei”, susţine Szilard Demeter în articol, care abordează disputa dintre ţările europene pe marginea bugetului UE.

În cadrul unui vot preliminar la reuniunea de săptămâna trecută a reprezentanţilor permanenţi ai statelor UE, Polonia şi Ungaria şi-au pus în aplicare ameninţarea că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul de redresare „Next Generation” (de 750 de miliarde de euro), dacă va fi adoptat acordul convenit la începutul lunii între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE privind introducerea criteriului condiţionalităţii.

Acest acord prevede că, la propunerea Comisiei Europene şi cu aprobarea unei majorităţi calificate a statelor membre, vor putea fi suspendate fondurile europene în cazul statelor membre acuzate că încalcă statul de drept (independenţa justiţiei, a presei, drepturile fundamentale etc), mecanism considerat de guvernele polonez şi ungar un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.

Voci critice din UE acuză Ungaria şi Polonia că restrâng libertăţile mass-media şi independenţa justiţiei. Ambele ţări au declarat că se vor susţine reciproc în această dispută.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a criticat la rândul său săptămâna aceasta, într-o postare pe site-ul său oficial, pe „criminalul economic” George Soros, născut în Ungaria şi supravieţuitor al Holocaustului, şi a îndemnat Europa să nu cedeze în faţa „reţelei Soros”. El l-a acuzat pe Soros că vrea să inunde Europa cu migranţi musulmani şi să dilueze identitatea naţională a ţărilor europene.

Szilard Demeter deţine mai multe funcţii importante în domeniul cultural în Ungaria şi s-a descris odată drept „orbanist fanatic”.

George Soros, prin fundaţia sa, susţine de multă vreme lupta pentru drepturile omului. Într-un articol publicat recent pe portalul de comentarii Project Syndicate în legătură cu blocarea prin veto de către Ungaria şi Polonia a bugetului UE, George Soros a afirmat că, pentru a rămâne fidelă valorilor sale, „UE nu-şi poate permite compromisuri în ce priveşte condiţionarea fondurilor alocate statelor membre de respectarea statului de drept”. Calificând veto-ul ungar şi polonez drept un „pariu disperat din partea a doi violatori în serie” şi acuzându-l pe Orban că a „construit un sistem cleptocratic complex de jefuire a ţării”, Soros a mai notat în articolul său că UE poate ajuta acordând fonduri direct autorităţilor locale.