Papa Francisc - care a făcut mari eforturi diplomatice pentru a reînnoi un acord cu China în octombrie - a vorbit pentru prima dată despre persecuția minorității musulmane uigure de către regimul comunist chinez, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Mă gândesc deseori la popoarele persecutate: rohingyas, săraci uiguri, yazidi - ceea ce le-a făcut Daesh (Statul Islamic) este cu adevărat crud - sau creștinii din Egipt și Pakistan uciși de bombe în timp ce se rugau în biserică”, mărturisește suveranul pontif într-o carte dezvăluită luni, intitulată în franceză „Un timp pentru schimbare”.

Vaticanul nu s-a pronunțat niciodată oficial despre persecuția împotriva uigurilor, chiar dacă doi cardinali asiatici au făcut acest lucru vara trecută.

La 22 octombrie, Vaticanul și China au reînnoit pentru doi ani un acord delicat privind numirea episcopilor. Washington a cerut anterior Papei să denunțe orice persecuție religioasă din China comunistă, împotriva catolicilor, dar și împotriva minorității uiguri.

Uigurii sunt principalul grup etnic din Xinjiang (nord-vestul Chinei). Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, mai mult de un milion de oameni au fost internați acolo în lagăre. China, la rândul său, susține că acestea sunt „centre de formare profesională”.

În cartea sa, scrisă cu ajutorul biografului său britanic Austen Ivereigh, și care va fi lansată pe 2 decembrie, Papa aruncă o privire mai atentă asupra poporului rohingya, o minoritate musulmană persecutată în Birmania, dintre care mulți s-au refugiat în Bangladeshul vecin.

"Am o afecțiune specială pentru poporul rohingya. Rohingya este cel mai persecutat grup de pe pământ în acest moment; în măsura în care pot, încerc să fiu aproape de ei pentru că îi iubesc foarte mult. Nu sunt nici catolici, nici creștini și sunt frații și surorile noastre, un popor sărac și abuzat din toate părțile care nu știu unde să se întoarcă”, comentează Francisc.

„În acest moment, în Bangladesh, sunt mii dintre ei în lagăre de refugiați cu Covid-19 dezlănțuit”, adaugă sfântul părinte, vorbind despre o „nedreptate strigătoare la cer”.

Papa a plecat în Birmania la sfârșitul anului 2017.