Un cuplu de homosexuali din Croația a devenit, după o lungă bătălie legală, primul cuplu de același sex care a primit un copil în plasament în această țara conservatoare, predominant catolică, a anunțat luni o asociație pentru drepturile omului, potrivit AFP.

Foto:

În ultimii ani, Croația, membră a Uniunii Europene, a înregistrat o îmbunătățire a situației comunităților LGBT. Din 2014, cuplurile de același sex pot intra în uniuni civile care le acordă aproape aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale căsătorite.

În februarie, cea mai înaltă instanță a decis că și cuplurile de același sex aveau dreptul de a adopta copii în proceduri de plasament, ceea ce până atunci le-a fost contestat printr-o lege ambiguă adoptată în 2018.

Ivo Segota și Mladen Kozic cereau din 2017 să poată lua în plasament copii, iar cererea lor a făcut obiectul unui joc de ping pong între serviciile sociale, Ministerul Afacerilor Sociale și instanțele de judecată.

"Ivo și Mladen sunt foarte mulțumiți de sosirea de noi membri în casa lor", a declarat reporterilor Daniel Martinovic, directorul Rainbow Families, o asociație care sprijină părinții de același sex. Cei doi copii au ajuns acasă acum câteva săptămâni.

„Acest lucru ne dă speranța că țara noastră se poate schimba în continuare”, a continuat el, promițând să continue lupta pentru „egalitatea deplină a familiei și a căsătoriei” pentru membrii comunității gay. „Nu există niciun copil care să prefere să-și petreacă copilăria într-un orfelinat decât să fie ajutat de adulți, inclusiv de doi bărbați”.

În Croația, unde Biserica Catolică rămâne foarte influentă, grupurile religioase militează împotriva posibilității adoptării de către cupluri homosexuale și a restricționării accesului la avort.